Nije kriv Pulapromet vec nacelnica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako nacelnica Ada Damjanac i donacelnik Radomir Korac svaljuju krivicu za ukinute autobusne linije Fažana - Pula - Fažana iskljucivo na Pulapromet i nedefinirane suvlasnicke udjele, smatramo da su za nastalu situaciju krivi iskljucivo njih dvoje, rekao je predsjednik fažanskog IDS-a Ivan Geršic na konferenciji za novinare.

Novinarima je podijelio primjerke ugovora o javnim prijevoznim uslugama koji je Pulapromet ponudio Opcini, no opcinari ga nisu potpisali. Nije potpisan ni aneks ugovora o uredivanju medusobnih prava i obveza o obavljanju javnog prijevoza putnika za potrebe Opcine Fažana u ovoj godini, tvrdi on. Smatra da je upravo nepotpisivanje tih akata razlog smanjenju broja autobusnih linija prema i iz Fažane.

Po ugovoru, cijena usluge prijevoza odreduje se po trošku prijedenog kilometra koji iznosi 15 kuna te se to množi s kilometražom i brojem polazaka iz i za Pulu, cime se dobiva trošak Pulaprometa na liniji Opcine Fažana. Taj trošak Pulapromet pak umanjuje za ostvarene prihode od karata na pojedinoj liniji, a ostatak troška prometovanja autobusa dužna je podmiriti Opcina. No, u službenom izvješcu o radu nacelnice, koje nije izglasano na proteklom Opcinskom vijecu, navedeno je da ugovor o prijevozu, koji je obracunat Opcini u visini od 1,7 milijuna kuna, nije moguce prihvatiti jer je potpuno nerealan.

- Taj su iznos nacelnica i donacelnik više puta koristili s ciljem obmanjivanja javnosti i prebacivanja krivnje za nastalu situaciju na Pulapromet. No, iz aneksa ugovora vidljivo je da je iznos mnogo manji, odnosno 41.667 kuna pomnoženih s 12 mjeseci i PDV-om, kaže Geršic. Takoder, dodaje, u ovogodišnjem proracunu predvidena je subvencija Pulaprometu u iznosu od 500 tisuca kuna, no dosad je od toga isplaceno tek 73.800 kuna.

- Neobjašnjivi su potezi izvršne vlasti da angažiraju drugog prijevoznika, Brioni, koji nemaju ovlasti pružati takvu uslugu po nama nepoznatoj cijeni troška kilometra, kaže Geršic. Zbog svega toga, naveo je, vijecnici Kluba IDS-a uputili su prijedlog predsjedniku Opcinskog vijeca za tematsku sjednicu o problematici prijevoza i financiranju Pulaprometa, na koju treba biti pozvan i predstavnik te tvrtke.


Podijeli: Facebook Twiter