Nije konstituirano Gradsko vijeće Vukovara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

HDSSB je danas "najenergčnije odbacio" bilo kakvu odgovornost što danas nije uspjelo konstituiranja vukovarskog Gradskog vijeća (GV), jer drži da s jednim gradskim vijećnikom stranka nema izborni legitimet arbitrirati između dvaju političkih blokova, a da prije toga nije postignut "minimalni građanski konsenzus".

U priopćenju za javnost glasnogovornik HDSSB-a Karlo Šatvar ističe kako odgovornost odbacuju i zato što u proteklih 15-tak dana, nakon drugog izbornog kruga, nije bilo nikakvih razgovora i kontakata s HDZ-om kao relativnim pobjednikom izbora.

"Istovremeno su od relativnih pobjednika izbora odašiljane neslužbene poruke prema HDSSB-u da je koalicija, okupljena oko HDZ-a, osigurala apsolutnu većinu potrebnu za konstituiranje GV-a, i bez participacije HDSSB-a", tvrdi se u priopćenju.

Šatvar kaže da u vukovarskom GV-u, uz HDSSB, koji je dio Saveza za Hrvatsku, participiraju HDZ, HSP Ante Starčević, SDP, HNS, SDSS i SNS, i da tako veliki broj stranaka pruža velik broj mogućnosti za sastavljanje većine, pa mu nije poznato zbog čega se odgovornost prebacuje isključivo na HDSSB.

HDSSB izražava nadu kako će već sljedeći pokušaj konstituiranja Gradskog vijeća, 16. kolovoza, proći uspješno te da će izabrani gradonačelnik vrlo brzo krenuti u realizaciju zacrtnih projekata, u interesu svih građana Vukovara.

Vukovarsko Gradsko vijeće na današnjoj sjednici nije konstituirano jer nijedan od dvojice kandidata za predsjednika Vijeća - Igor Gavrić (HDZ-HSP AS-HSS-HČSP-DC-BUZ) i Goran Bošnjak (SDP-HNS-SU) nije dobio potrebnu većinu glasova vijećnika, među kojima zbog nepoznatih razloga nije bilo vijećnice HDSBB-a Slavice Jelinić, koja bi se u javnosti percipira kao vijećnica koja bi trebala donijeti prevagu.

Naime, nasuprot deset vijećnika koalicije na čelu s HDZ-om, isto je toliko vijećnika koalicije na čelu sa SDP-om i SDSS-om, koje su se u dosadašnjih nekoliko saziva Vijeća međusobno podupirale.

Nakon neuspjele konstituirajuće sjednice vukovarskoga Gradskog vijeća HDZ-ov vijećnik Pilip Karaula novinarima je rekao da je HDZ uoči konstituirajuće sjednice pokušao razgovarati s predstavnicima Saveza za Hrvatsku, u čije je ime u Vijeće izabrana Slavica Jelinić iz HDSSB-a, ali, ustvrdio je, u tom savezu nisu bili zainteresirani za razgovor.

 (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter