Nije izglasan ustavni zakon o braniteljima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog nedovoljnog broja zastupnickih glasova Hrvatski sabor nije danas izglasao Ustavni zakon o izmjenama i dopunama Ustava RH, kojim je Odbor za Ustav predlagao da se prava hrvatskih branitelja i clanova njihovih obitelji ubuduce reguliraju ustavnim zakonom.

Za taj je prijedlog glasalo 69 zastupnika, dva su bila suzdržana, a 29 protiv, no, buduci da je za izglasavanje ustavnih promjena potrebna dvotrecinska vecina svih zastupnika, dakle najmanje 102 glasa, taj prijedlog nije dobio potrebnu vecinu.

Na prijedlog HDZ-a o promjenama Ustava glasalo se poimenicno - za Ustavni zakon glasali su zastupnici HDZ-a, HSS-a, HSP-a te nezavisni i zastupnici nacionalnih manjina, SDSS-ovi zastupnici bili su suzdržani, a protiv zastupnici SDP-a i HNS-a.

Predstavnici braniteljskih udruga, koji su glasanje pratili s galerije, na pocetku glasanja svaki glas "za" vladajucih zastupnika popratili su pljeskom, a oporbeni glas "protiv" glasnim negodovanjem.

No, nakon upozorenja predsjednika Sabora Luke Bebica da se suzdrže od "izražavanja nekog posebnog raspoloženja" u sabornici, to je prestalo.

Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava podnijela je Vlada 21. travnja ove godine, na inicijativu braniteljskih udruga, a prijedlog ustavnog zakona izradio je Odbor za Ustav.


Podijeli: Facebook Twiter