Nije izdajica tko prijavi šporkulju

Ilegalno odlagalište otpada kraj Umaga (T. KOCIJANČIĆ)
Ilegalno odlagalište otpada kraj Umaga (T. KOCIJANČIĆ)

Uz sedam službenih odlagališta otpada, u Istri ih je još oko tisuću ilegalnih! Uzrokuju požare, eksplozije, ozljede i trovanja, šire bolesti, uništavaju nam prirodu, šume i vode, zdravlje. Dok se jedno odlagalište sanira, nastanu druga dva.

Sanacija jednog četvornog metra divljeg deponija košta 80 kuna, što samo za 266 zasad popisanih deponija u Istri iznosi šest milijuna kuna! A svi ćemo to platiti i svi možemo nešto učiniti da se to promijeni jer - svaki dan svatko od nas proizvede 1,6 kilograma otpada!

Poruke su to europskog projekta "DIVA - sanacija divljih odlagališta i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti" koji se financira iz IPA-programa. Ukupna vrijednost mu je 644 tisuće eura, što se dijeli između pet partnera iz Slovenije i Hrvatske, konkretno iz Istre. Vodeći partner je Općina Kopar, a tu su još Znanstveno-istraživački centar Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, Istarska županija te gradovi Pula, Umag i Buzet.

Svaki od istarskih partnera dobio je oko 120 tisuća eura za provedbu svojih aktivnosti od travnja prošle godine do ožujka 2013. kad je predviđeno okončanje projekta.

S Brunom Kostelićem, koordinatorom projekta i stručnim savjetnikom Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša u Istarskoj županiji, razgovarali smo o dosadašnjim akcijama i rezultatima.

- Znanstvenu potvrdu utjecaja na zdravlje ljudi u sklopu projekta za područje Slovenije i Istarske županije provode stručnjaci Znanstveno-istraživačkog centra u Ljubljani.

Oni su uspostavili program praćenja koji uključuje prikupljanje glodavaca i insekata s izabranih lokacija na području Republike Slovenije i Istarske županije tijekom cijelog razdoblja provedbe projekta, s ciljem identifikacije zdravstvenog stanja praćenih vrsta. Konačni rezultati bit će dostupni javnosti po završetku projekta, ali se već sada može reći da se u organskom otpadu i otpadu od klanja razvijaju bakterije i virusi koje glodavci, insekti i druge životinje mogu prenijeti i do naseljenih mjesta, kaže Kostelić.

Uz njega kao koordinatora projekta, na čelu projekta DIVA je Ljiljana Dravec, voditeljica županijskog Odsjeka za zaštitu prirode i okoliša, a projektni asistent je Andrej Mandić.

Nositelji projekta svjesni su da je riječ o slojevitom problemu kojem valja pristupiti sustavno. Zato ciljaju na osvještavanje građana, ali i svih nadležnih službi, bez čije se zajedničke akcije divljim odlagalištima neće stati na kraj.

Problem je nedovoljno razvijen sustav za prikupljanje pojedinih kategorija otpada, a možda i model provedbe kažnjavanja šporkulja, što bi rekao Franci.

Kako se zadnjih godina u Istri razvija sustav zbrinjavanja otpada, tako raste i svijest građana. Nositelji projekta kažu da se od 2004. do 2010. broj divljih deponija na njihovom popisu smanjio s 329 na 266.

Naravno, to je samo oko 40 posto postojećih odlagališta, što ukazuje na alarmantan podatak da je moguće da u Istarskoj županiji imamo 700-tinjak pa i onih tisuću divljih deponija s početka teksta. (Duška PALIBRK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U PRILOGU ISTRA PLUS U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter