Nije isključeno da je ozlijeđeni postavio eksploziv

Istraga je pri kraju, nalaz vještačenja eksplozije već sutra (M. TODOROV/CROPIX)
Istraga je pri kraju, nalaz vještačenja eksplozije već sutra (M. TODOROV/CROPIX)

Vitomir Bijelić, načelnik Uprave kriminalističke policije za Dnevnik HTV-a izjavio je da nije isključeno da je ozlijeđeni muškarac i osumnjičenik za eksplozije u Zagrebu, no da će se više znati u naredna 24 sata kada dobiju nalaze kombiniranog vještačenja koje se provodi u MUP-ovom centru za forenzična ispitivanja i vještačenja "Ivan Vučetić". To bi vještačenje trebalo pokazati i jesu li posljednje dvije eksplozije povezane, te jesu li one čin pojedinca ili je u njihovu organizaciju i provođenje uključen veći broj osoba.

- Ušli smo u završnu fazu ovog dijela kriminalističkog istraživanja i u sljedeća 24 sata očekujemo da ćemo sklopiti kriminalistički mozaik koji će nam dati osnovu da osumnjičimo možda točno određenu osobu za izvođenje ovih kaznenih djela. Da li će među njima biti i osoba koju ste spomenuli, ne možemo isključiti, odgovorio je na pitanje novinarke Bijelić.

Nešto ranije za RTL je kazao kako je ozlijeđeni "praktički žrtva" te da će se tek vidjeti hoće li se njegov status u međuvremenu promijeniti. Kazao je i kako se ne može isključiti niti mogućnost da je u počinjenju obaju kaznenih djela, dakle i u podmetanju eksplozije pod vlak u Podsusedu i u današnjoj eksploziji na autobusnom stajalištu, od faze planiranja pa do samog izvršenja bilo uključeno više osoba.

U 72 sata, prema Bijelićevim riječima, policija je provela više od stotinu obavijesnih razgovora, a 15-ak osoba je dovedeno u policiju na daljnje detaljnije kriminalističko istraživanje. Uhićenih osoba nije bilo, no, kazao je kako se nada da će u roku 24 sata imati jednog ili više osumnjičenika te kako će tada, u suradnji s Državnim odvjetništvom, imati osnovu za pokretanje istrage, odnosno, u kasnijoj fazi, kaznenog postupka.

Na pitanje o napravama kojima su eksplozije izazvane, Bijelić je rekao da može potvrditi da nije riječ o formacijskom sredstvu nego o improviziranim minsko-eksplozivnim napravama.

- Motiv je bio dovođenje u opasnost ljudi i imovine, ali nitko ne može isključiti terorizam. Daljnje kriminalističko istraživanje dat će odgovor na to pitanje, kazao je načelnik kriminalističke policije, dodajući da i kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine građana i kaznenog djela terorizma počinje od općeopasne radnje i posljedica.

Nije isključio ni mogućnost novih sličnih događaja.

- Apsolutne sigurnosti nema, ali vjerujem da ćemo završetkom ove faze kriminalističkog istraživanja stvoriti pretpostavke da možemo isključiti ovakve i slične događaje u budućnosti, kazao je Bijelić za HTV, a u izjavi za RTL je građanima poručio da je već nakon prve eksplozije pojačana prisutnost policije na području gdje su se dogodile i da vjeruje da će "upravo prisutnost policije tamo možda i dovesti do razrješenja ovih kaznenih djela". (S. BAKIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter