Nije ih iznenadio snijeg, Ćići spremni za oštru zimu


Snijeg je za vikend zabijelio središnju Istru, a najviše ga je mjestimično i do 40 centimetara napadalo u selima na krajnjem sjeveru poluotoka, uz granicu sa Slovenijom. Ljubo Mikac iz Bresta podno Žbevnice kaže da ga snijeg nije iznenadio jer pučko vjerovanje da se već oko svete Katarine, a potom i za svetu Luciju i za Božić može očekivati zahlađenje i snijeg u gorskim krajevima, sastavni je dio bogate istarske meteorološke škrinjice.

- Uobičajeno je da krajem godine padne snijeg, konačno Božić kuca na vrata, samo što ga već dugo u prosincu nije napadalo toliko kao sada, rekao nam je 66-godišnji Ljubo i dodao da je u Brestu snježni pokrivač premašio 30 centimetara. Pohvalio se da se dobro spremio za zimu i pripremio gotovo dvadeset metara drva za ogrjev.

Snježni val privukao planinare iz Poreča

- Imam dovoljno drva, kiselog kupusa i mesine, kobasica i pršuta. Još samo da nas posluži zdravlje pa zima može trajati do aprila, našalio se Ljubo, obiteljskog nadimka Gengeri. Zatekli smo ga ispred kuće sa sestrom Mirandom Križman koja živi u Bujama, ali često vikendom dolazi u rodni kraj.

Za razliku od susjedne laniške općine, u Buzetu je noću s petka na subotu umjesto snijega padala kiša, ali su zato brojni Buzećani iskoristili blizinu zasnježenih bespuća istarskog Krasa i nedjeljno prijepodne proveli u zimskim radostima. Brat i sestra Timon i Ema Križman iz Buzeta stavili su sanjke u zimski pogon i uživali u sanjkanju dok se Nataša Marečić Šimek s petogodišnjom kćerkicom Nevom upustila u izradu snjegovića.

- Jako mi se sviđa snijeg. Nije mi hladno, povjerila nam je sramežljivo malena Neva. Još se jedna mlada buzetska ekipa u blizini zabavljala izradom snjegovića.

Snježni val privukao je i planinare, pa tako i 65-godišnjeg Ervina Matića iz Poreča. Sa svega četiri godine postao je član Planinarskog društva Ljubljana, pa se može pohvaliti zavidnim planinarskim stažem.

Ceste prohodne na sjeveru Istre

- Često planinarim na Ćićariji, a ovoga sam se puta zajedno s unukom, 12-godišnjim Karlom Beakovićem, odlučio popeti na Žbevnicu i pokazati mu čari planinarenja po snijegu. U subotu je sniježilo u Poreču i svi su se veselili tim rijetkim pahuljicama, a mi smo odlučili otići tamo gdje snijega ima više, rekao nam je pasionirani planinar iz Poreča.

U četrnaest sela, smještenih na 144 četvorna kilometara istarskog Krasa, živi svega 329 stanovnika no ceste su bile prohodne. Snježne padavine na sjeveru Istre zaposlile su cestare koji su s ralicama čistili i posipavali zasnježene prometnice laniške općine.

- Ekipe zimske službe Istarskih cesta pravovremeno su izišle na teren, a uz prometnice u njihovoj nadležnosti, čistile su i nerazvrstane ceste, izjavila je laniška načelnica Roberta Medica, zahvalna što su se kao i obično i sami mještani Ćićarije uključili u čišćenje prilaza selima i vlastitim kućama.

Spustile se temperature

Snježni val donio je i zamjetno zahlađenje. U nedjeljno jutro mnogi su se istarski gradovi "probudili" u debelom minusu. U Pazinu i Buzetu Istramet je izmjerio -6, u Labinu -4, u Puli -2, u Rovinju, Bujama i Umagu -1, dok je u Poreču i Vodnjanu izmjerena ništica. Prema prognozi Istrameta danas će prevladavati oblačno vrijeme uz mjestimičnu kišu, naročito u noći i prijepodne. Uslijed jake južine kiša će padati i u gorju. Puhat će jako jugo i oštro, na otvorenom moru povremeno s olujnim udarima. Uslijed vjetra i visokih valova moguća je izraženija plima. Dnevne temperature zraka kretat će se između 10 i 15 stupnjeva Celzijusa. U utorak se nastavlja pretežno oblačno vrijeme uz čestu kišu, naročito navečer kada lokalno može biti obilnih količina. Puhat će umjeren, na otvorenom moru povremeno jak jugozapadnjak. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO, Anđelo DAGOSTIN, snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter