Nije bitno odakle kalorije, važno je da ih je manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ljudi koji žele izgubiti na težini zaklinju se u razne precizne režime prehrane koji im odreduju tocne omjere masnoca, ugljikohidrata i bjelancevina, ali cini se da je u mršavljenju sasvim nevažno odakle kalorije dolaze, samo da ih je manje, vidi se iz novoobjavljene americke studije.

Istraživaci koji su svoje zakljucke objavili u casopisu American Journal of Clinical Nutrition kažu kako nema razlike u gubitku težine ili smanjenju masnoga tkiva izmedu cetiriju dijeta koje se baziraju na razlicitim omjerima bjelancevina, ugljikohidrata i masnoca.

"Glavni faktor gubitka težine bilo je pridržavanje dijete. Oni sudionici koji su se pridržavali gubili su više od onih koji nisu", kaže George Bray iz biomedicinskog istraživackog centra Pennington iz Baton Rougea u Louisiani.

Ranija istraživanja pokazala su da odredene dijete, osobito one s malim unosom ugljikohidrata, funkcioniraju bolje od drugih, kaže Bray, ali znanstvenici nisu složni oko toga.

Bray i kolege nasumce su za nekoliko stotina pretilih osoba odredili jednu od cetiriju dijeta: prosjecno bjelancevina, malo masnoca i mnogo ugljikohidrata; mnogo bjelancevina, malo masnoca i mnogo ugljikohidrata; prosjecno bjelancevina, mnogo masnoca i malo ugljikohidrata; mnogo bjelancevina, mnogo masnoca i malo ugljikohidrata. Svaka dijete dopuštala je najviše 750 kalorija na dan. Rezultati su u svim grupama bili slicni.


Podijeli: Facebook Twiter