Nije bitna samo cijena - srdela se voli!

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Pulska je riva već nekoliko tjedana bila puna ribarica koje su uzduž istarske obale lovile srdelu. Zbog "rujanskog škurog" oko Istre se natiskalo čak stotinu brodova plivarica. Ulovom su bili jako zadovoljni, pa je tako direktor tvrtke Škamp iz Pule Silvio Licul, vlasnik dvije plivarice, Mauros i Mauros 1, nedavno za naš list izjavio kako srdela "ne da ima puno, već previše". Kako je kazao njihova dva broda u četiri su rujanska dana ulovila čak 125 tona sardela.

U veleprodaji tri kune

No, taj obilan ulov ove sitne plave ribe nije bitno utjecao na to da se cijena srdela na istarskim ribarnicama snizi pa krajnji potrošači nisu pretjerano uživali u blagodatima očito bogatog ulova. Cijena srdeli tih se dana naime kretala od 15 do 20 kuna, kao da rekordnog ulova nema.

Kako nam je kazao Zlatko Milovan, direktor ribarske zadruge "Lanterna", cijena srdela je u otkupu kod njih iznosila od 2,80 do maksimalnih 3,50 kuna za kilogram, ovisno od kondicije ribe i pecaturi, odnosno radi li se o ribi za preradu ili izvoz. Kako doznajemo, tu su ribu kupovali grosisti iz Italije koji je kasnije izvoze dalje u druge zemlje Europske unije, nešto se ribe kupovalo kao hrana za tune u uzgajalištima, dok je ostatak ribe išao u preradu. Na pitanje kako komentira cijene ribe na ribarnicama, Milovan je naveo da se suzdržava od bilo kakvih komentara i da ćemo o cijenama riba u maloprodaji morati pitati kolege na ribarnicama.

Stoga smo se uputili na pulsku ribarnicu na kojoj se u ponedjeljak srdela nudila po cijeni od 15 kuna za kilogram, i kako smo vidjeli, bila je vrlo tražena roba. Prodavačica, vlasnica obrta "Mramorka" Marina Barković Blaženić, navala nam je da srdelu po toj cijeni prodaje više od deset godina, a da je gorivo u to vrijeme išlo primjerice tri puta gore.

- Znam da je srdela "na veliko" puno jeftinija, no ovdje ja moram platiti PDV, moram platiti najam stola, radnice i, na kraju krajeva, nešto i zaraditi, veli nam ova prodavačica uz riječi kako smatra da njezina cijena ipak nije pretjerana jer je riba uvijek "lijepa i friška".

Dodaje da kada je ima više zna se srdela nuditi i po manjoj cijeni, no ima dana i kada joj je cijena okruglih 20 kuna. Takvi su dani, dodali bismo mi, uobičajeni na pulskoj ribarnici, a ima i onih kada srdela košta čak i 25 kuna.

Zdrava i kvalitetna riba

No, da kupcima ta cijena očito ne smeta previše potvrđuju brojni Puljani koji srdelu rado kupuju. I svi se, s kojima smo tog dana razgovarali, slažu da za to nije bitna samo njena cijena (jer, ruku na srce, riječ je o najjeftinijoj varijanti riblje ponude), već i o guštima - srdela se, naime, voli.

- Volim srdelu i naučila sam dicu i unuke da ju jedu. Po ljeti je znam i soliti tako da je imam cijele godine, a ovako frišku volim svakako, navela nam je Ivana Pliško uz riječi da joj je kod srdela bitna cijena, no bitnija joj je činjenica da je to zdrava i kvalitetna riba.

- Jednom tjedno jedemo srdelu, a jednom godišnje frišku lignju, dobacila nam je s osmijehom Puljanka Doris koja je kupovala na ribarnici i toga se dana ipak odlučila kupiti nešto lignji, budući da su se friške nudile po cijeni od 80 kuna. Navela nam je kako se, osim ove dvije morske delicije, na njihovu tanjuru zna naći i po koja orada - zimi u štajunu po akcijskim cijenama, dok ljeti znaju koju ribicu i sami uloviti. Dodala je i da riba koju ljudi sami ulove vjerojatno ne ulazi u razne statistike pa tako ispada da Hrvati jedu jako malo ribe. (Borka PETROVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter