Nije bilo riječi o tome da država preuzima teret dugova Agrokora

Andrea Milohanić, Izabella Sabo Novak i Tomislav Novak, voditelji glazbenog kampa Skolion (Z. ANGELESKI)
Andrea Milohanić, Izabella Sabo Novak i Tomislav Novak, voditelji glazbenog kampa Skolion (Z. ANGELESKI)

Premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako niti u jednom trenutku razgovora s predstavnicima ruske Sberbanke nije bilo riječi o tome da bi država preuzela teret dugova Agrokora, te je naglasio kako je interes Sberbanke u vezi Agrokora bio isključivo poslovnog, odnosno komercijanlog karaktera te "nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati ozračje širih geopolitičkih i geostrateških interesa".

"Niti u jednom trenutku nije bilo riječi o tome da bi država preuzimala dugove kompanije. Prije svega, Zakon o izvanrednoj upravi je sasvim jasan. Naša je osnovna misao bila sve vrijeme da moramo stabilizirati hrvatsku ekonomiju i naš financijski sustav. Ono što radi izvanredna uprava je da se dogovori s kreditorima nova, svježa likvidnost koja bi na jedan duži rok osigurala normalno poslovanje kompanije, a da u procesu restrukturiranja sve kompanije u sustavu Agorkora generiraju nove prihode i na taj način se prione cjelovitom postupku restrukturiranja", rekao je premijer Plenković novinarima na svečanosti Oružanih snaga i Kopnene vojske u KD Vatroslava Lisinskog.

Inače, predstavnici ruske Sberbanke ranije su danas razgovarali s premijerom i predstavnicima hrvatske Vlade o problemu daljnjeg financiranja Agrokora.

Plenković: Sberbanka kao i drugi kreditori razgovara o daljnjem sudjelovanju u restrukturiranju Agrokora

"Ovo je bio moj prvi susret s drugim čovjekom Sberbanke i mislim da smo vrlo otvoreno razgovarali. Ono što je za hrvatsku javnost najbitnije u ovoj šumi informacija - interes Sberbanke u vezi Agrokora je bio isključivo poslovnog, tojest  komercijanlog karaktera i nema nikakvog dodatnog elementa koji bi trebao stvarati neko ozračje širih geopolitičkih, geostrateških interesa, a to je ono što je najvažnije. Na taj način i u takvom kontekstu Sberbanka, jednako kao i drugi kreditori razgovara s izvanrednom upravom i razgovara o daljnjem sudjelovanju u procesu restrukturiranja Agrokora",  naglasio je Plenković.

Upitan hoće li hrvatske banke odobriti Agrokoru kredit, premijer je odgovorio kako se ti pregovori intenzivno vode te da je siguran da hoće.

Plenković se pred novinarima osvrnuo i na današnju svečanost Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske.

"Mislim da smo još jednom pokazali da je hrvatska vojska i naše oružane snage na razini kvalitete, sposobnosti, pripravnosti i zaštite Hrvatske i hrvatske nacionalne sigurnosti i da je isto tako spremna na jedan kvalitetan, učinkovit i interoperabilan način participirati u različitim misijama i UN-a, Sjevernoatlanskog saveza i EU", rekao je premijer.

Plenković: Možemo biti ponosni na vrijednosti Domovinskog rata, koje HV njeguje svakog dana

Posebno mu je drago, kaže, što će se tijekom ove godine usvojiti nova Strategija nacionalne sigurnosti i Zakon o domovinskoj sigurnosti. "Uz povećana izdvajanja za proračun za Oružane snage, mislim da na taj način rješavamo i zakonski i proračunski okvir za kvalitetniji život svih pripadnika Oružanih snaga, njihovu učinkovitost i njihovo djelovanje. Možemo biti ponosni na vrijednosti Domovinskog rata koje je pobjednička hrvatska vojska njeguje svakog dana u svim svojim aktivnostima, na čemu im zahvaljujem", poručio je.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je premijeru, kao i ministru financija na razumijevanju za sustav obrane. "Ova vlada je već na početku zaustavila pad obrambenog proračuna. Povećali smo obrambeni proračun i to je velika stvar koja nam pomaže u podizanju uvjeta života naših pripadnika hrvatske vojske", rekao je Krstičević novinarima.

Uvjeren je, kako je rekao, u sjajnu budućnost hrvatske vojske, koja je "u kontinuitetu jamac slobode, sigurnosti i stabilnosti hrvatskog naroda".

Gotovina: Oružane snage i danas u miru brinu o našoj sigurnosti

I ratni general Ante Gotovina je vojnicima, časnicima i dočasnicima Oružanih snaga i kopnene vojske čestitao njihov dan.

"Prošlo je 26 godina od stvaranja hrvatske vojske. Bili smo pobjednici u ratu, ostvarili samostalnost, sigurnost i slobodu. Oružane snage danas u miru i nadalje se brinu o našoj sigurnosti i garant su naše samostalnosti te čuvar naše slobode. Sudjeluju u zapadnom sigurnosnom sustavu NATO-a i drugim prostorima gdje sudjeluju u potpori miru", rekao je Gotovina novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter