Nije bilo dokaza da je planirao prodati drogu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu riječkog Županijskog suda kojom je u srpnju prošle godine dvoje optuženih osuđeno na zatvorske kazne zbog delikata vezanih za drogu, dok je trećeokrivljeni oslobođen optužbe. Ivanu Duvančiću, 30-godišnjaku iz Zagreba potvrđena je kazna od  četiri godine i dva mjeseca zatvora, 36-godišnjoj Aleksandri Dadić iz Pule godina dana zatvora, a 35-godišnji Riječanin Saša Dragojević sada je i pravomoćno oslobođen optužbe. Konačna je to presuda nakon što su suci Vrhovnog suda odbili žalbe Aleksandre Dadić i državnog odvjetnika.

Ivana Duvančića, kojem se sudilo u odsutnosti, riječki sud je lani oglasio krivim po dvjema točkama optužnice, i za onu da je posredovao u kupoprodaji veće količine marihuane u sastavu zločinačkog udruženja.

Uhvatili kurira

U dva navrata predao je pošiljke s većom količinom marihuane - najprije tri kilograma u ljetnim mjesecima 2010. godine, a onda oko četiri kilograma u jesen te godine - kuriru koji je preuzeo pakete s drogom da bi ih prenio iz Zagreba za Rijeku. No, druga pošiljka teška četiri kilograma marihuane "pala" je 28. listopada 2010. godine, neposredno nakon što je Duvančić drogu predao kuriru. Policija je na Jadranskoj aveniji u Zagrebu zaustavila kurira koji je vozio drogu u Fordu Fiesta. Duvančić mora odslužiti zatvorsku kaznu i zbog toga što je u svibnju 2010. godine u Zagrebu sa skrovitog mjesta na groblju u zagrebačkoj četvrti Stenjevec uzeo oko 14 grama heroina i predao drugom dileru koji je tu drogu za 1.275 eura prodao jednom Riječaninu.

Aleksandra Dadić osuđena je zbog delikta počinjenog 22. rujna 2010. godine u Puli, prodaje 80 grama heroina dileru koji je zatim organizirao krijumčarenje te droge iz Pule za Rijeku. No, djevojku koja je preuzela drogu zatekla je s tim heroinom još istog dana policija u Opatiji. S obzirom na to da joj se u kaznu uračunava vrijeme provedeno u pritvoru, Dadić je od izrečenih godinu dana zatvora već odslužila devet mjeseci.

Suci Vrhovnog suda složili su se s riječkim sucima i u pogledu  Saše Dragojevića, da nema dokaza da je više desetaka grama heroina nabavio radi daljnje prodaje, već da je to bilo za njegove osobne potrebe.

Akcija "Kvart"

Ova sada i pravomoćna presuda zapravo je "rep" postupka u kojem je prvotno bila podignuta optužnica protiv 15 okrivljenih, ali se već nekoliko mjeseci nakon podizanja optužnice, još u jesen 2011. godine, osmero optuženika nagodilo s tužiteljstvom oko kazne. Protiv ostalih je postupak razdvojen, a protiv ovo troje vodio se zaseban proces. Zbog dilanja heroina i marihuane, osmero optuženih je u rujnu 2011. godine u riječkom Županijskom sudu osuđeno na ukupno 32 godine zatvora, a određeno je i da moraju vratiti oko 900 tisuća kuna na ime zarade ostvarene prodajom narkotika. Tužiteljstvo je grupu optužilo da je nabavila najmanje 2,3 kilograma heroina i gotovo sedam kilograma marihuane radi daljnje prodaje.

Mreža krijumčara i prodavača droge razbijena je u  studenom 2010. godine u policijskoj akciji "Kvart" u kojoj je u Hrvatskoj u prvom udaru na dilere privedeno nekoliko desetaka sumnjivaca i zaplijenjena droga vrijedna više milijuna kuna. Droga što je završavala u Rijeci nabavljala se u Splitu, Puli, Zagrebu, ali i u Banja Luci.

Dokazi pravilno valorizirani

Na presudu riječkog Županijskog suda žalila se Aleksandra Dadić, smatrajući da su prekršene odredbe kaznenog postupka, i državni odvjetnik koji je predlagao da se njoj i Duvančiću izreknu strože kazne zatvora, a oslobađajući dio presude za trećeokrivljenog ukine i vrati na ponovno suđenje. No, suci Vrhovnog suda zaključili su da obje žalbe  nisu osnovane, ocijenivši  da je vijeće riječkog suda, pod predsjedanjem sutkinje Jesenke Kovačić, pravilno valoriziralo dokaze. (Fiore VEŽNAVER)


Podijeli: Facebook Twiter