Nije antički, ali je arheolozima i roniocima jednako vrijedan

Od večeras do nedjelje koncerti na trgu Tomaso Bembo i u konobi Kamene priče
Od večeras do nedjelje koncerti na trgu Tomaso Bembo i u konobi Kamene priče

Mnogi su se sudionici nedavno održane ronilačke vježbe pretraživanja podmorja Medulinskog zaljeva nadali pronaći olupinu antičkog broda, no razočaranja nije bilo ni kada su se pred ronioce ukazali ostaci novovjekog drvenog broda. Jer, bio to i brod iz 19. stoljeća, kako podvodni arheolozi pretpostavljaju, vrijedan je pažnje, a svakom je ljubitelju dubina bilo istinsko zadovoljstvo sudjelovati u otkriću. Olupinu broda u blizini otoka Ceja još su ranije arheolozima prijavili medulinski ribari.

Brod očuvan u dužini do 20 metara

A da se nešto doista vrijedno dole i nalazi potvrdila je konačno nedjeljna vježba Stožera civilne zaštite Općine Medulin, Stožera traganja i spašavanja na moru Istarske županije i Ronilačkog Saveza Istarske Županije, kojom su se ronioci uvježbavali podmorskom pretraživanju sistemom paralelnih pravaca.

- Još nemamo preciznih podataka što je to na dnu. Tijekom vježbe potražnog ronjenja naišli smo i na taj brod, očito novovjeki, ali trebat će još istraživati. Moguće da je i iz 19. stoljeća. Uzeli smo uzorak drvene građe i mesingane elemente, a zanimljivo je da je brod očuvan u dužini od 15 do čak 20 metara, rekla nam je podvodna arheologinja Ida Koncani Uhač.

Potragu je, rekao nam je instruktor ronjenja Lucio Lorencin, koji nam je osigurao podvodne fotografije, otežavalo mutno more zbog juga koje je puhalo uoči akcije. U vježbi je, kazao je, sudjelovalo 29 osoba, uključujući ronioce, ronioce u osiguranju, vatrogasce, mornare i arheologe.

- Brod smo našli tek pri kraju ronjenja, kada je već trebalo izaći i kad je bilo hladno, tako da se nismo mogli dugo zadržavati dolje. Svakako će trebati zaroniti na lokalitet još nekoliko puta i tome se radujem, rekla je Koncani Uhač. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Lucio LORENCIN)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter