Nigerijska vojska ubila 50 pobunjenika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nigerijska vojska u utorak je objavila da je ubila najmanje 50 islamističkih pobunjenika koji su bježali prema Kamerunu te da je u borbama stradalo i petero civila i 15 vojnika.

Zadnjih dana ojačala je vojna ofenziva na sjeveroistoku zemlje jer su u petak borci skupine Boko Haram, naoružani raketnim bacačima i protuavionskim topovima napali vojarne u mjestu Bami.

Vojska često objavljuje kako pobunejnici imaju velike gubitke, a svoje i civilne rijetko priznaje. Reuters javlja kako nije mogao potvrditi podatke objavljene u ponedjeljak.

Vojni glasnogovornik, brigadni general Chris Olukolade rekao je da je vojska napala pobunjenike koji stoje iza napada na Bamu te da je iz zraka uočeno i uništeno 20 vozila upotrebljenih u tome napadu.

"Iako se velik broj pobunjenika izvukao samo s ranama od metka, a neki su i uhićeni, više od 50 ih je poginulo", rekao je.

Organizacija Boko Haram koja želi osnovati islamski kalifat u vjerski izmiješanoj Nigeriji, rijetko daje izjave za medije, ali povremeno šalje video priopćenja.

Nigerijski predsjednik Goodluck Jonathan u studenome je produžio izvanredno stanje u područjima na kojima traje ustanak.

Vojska je počela ofenzivu u svibnju i isprva je islamiste istjerala iz većih dijelova sjeveroistoka, ali oni su se vratili u brdsko područje Gwoze uz kamerunsku granicu i odande napadaju.

Zbog straha od božićnog napada Boke Harama nigerijska je policija pojačala ophodnje i operacije nadzora.


Podijeli: Facebook Twiter