Nigerija odgodila izbore do ponedjeljka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nigerijsko izborno povjerenstvo odlucilo je do ponedjeljka odgoditi održavanje parlamentarnih izbora, koji su trebali poceti danas, jer biracki materijali nisu stigli u sve izborne jedinice. Odgoda je veliki udarac ocekivanjima da ce izbori, prvi u nizu koji se održavaju ovoga mjeseca, pomoci zemlji da konacno prekine s praksom kaoticnih izbora koje su pratili namještanja rezultata i nasilje.

Biracki materijali nisu na vrijeme stigli u glavni grad Abuju te u nekoliko saveznih država u delti Nigera na jugu, te u srednjem i sjeveroistocnom dijelu zemlje. Biracko povjerenstvo izrazilo je uvjerenost da ce u ponedjeljak sve biti spremno za glasovanje. Sljedece subote u Nigeriji bi trebali biti održani predsjednicki, a tjedan nakon toga i lokalni izbori u 36 saveznih država.

Ocekivalo se da ce na parlamentarnim izborima vladajuca Narodna demokratska stranka (PDP) zadržati vecinu u saveznom parlamentu, ali i izgubiti neke regije. PDP sada ima više od tri cetvrtine parlamentarnih mjesta i kontrolira 27 od 36 nigerijskih država.

Etnicki složena država od 250 razlicitih skupina, Nigerija je podijeljena na uglavnom muslimanski sjever i kršcanski jug. Iza Južnoafricke Republike drugo je najvece gospodarstvo subsaharske Afrike i najveca izvoznica sirove nafte na kontinentu te sedma u svijetu po zalihama prirodnog plina.

To bogatstvo ucinilo je Nigeriju jednim od najbrže rastucih gospodarstava u svijetu s oko sedam posto, ali je zbog njega zadnjih 50 godina zapostavljena poljoprivreda i proizvodnja te zemlja potpuno ovisi o izvozu nafte.

Službena nezaposlenost je 20 posto i znatno je viša u gradovima, a od 150 milijuna stanovnika njih više od polovice živi s manje od dva dolara na dan. Ocekivani životni vijek od 48,4 godine svrstava Nigeriju uz bok Cadu i Sijera Leoneu, najsiromašnijima u zapadnoj Africi.

Zbog siromaštva ceste su krade nafte koje katkad završe katastrofalnim eksplozijama naftovoda i ljudskim žrtavama, kao i otmicama stranih radnika u delti Nigera radi golemih otkupnina. Stanovništvo u takvoj bijedi u politicarima vidi elitu zabavljenu izborima koji ce slabo utjecati na poboljšanje njihovih života i zato ce pobijediti stranke koje ce se pokazati drukcijima, isticu analiticari i strani diplomati.

Kampanja je bila manje nasilna nego dosad, no demokracije ne pocinju niti završavaju izborima, prenosi Reuters ocjene promatraca koji drže malo mogucim da se Nigeriji dogode poslijeizborne pobune poput sjevernoafrickih i bliskoistocnih prosvjeda.

Strani diplomati nadaju se da ce izbori biti pošteniji i vjerodostojniji nego 2007., što je važno sada jer medunarodnoj zajednici treba stabilnost, a ne još jedno žarište pored sukoba u Libiji i Obali Bjelokosti.

Nigerija mora pokazati demokratsku zrelost i zato jer predsjeda regionalnim blokom Zapadne Afrike (ECOWAS), jer je vodeca u Africkoj uniji i teži postati stalna clanica Vijeca sigurnosti UN-a.


Podijeli: Facebook Twiter