Nigerija: 45 mrtvih u napadu Boko Harama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Naoružane osobe koje navodno pripadaju skupini Boko Haram, ubile su 45 osoba nedaleko od grada Maidugurija, uporišta te islamističke skupine na sjeveroistoku Nigerije, rekli su stanovnici, prenosi AFP.

Napad je izveden u srijedu navečer u selu pokraj Maidugurija, kolijevke islamističke pobune u državi Borno i bio je usmjeren na skupinu seljana okupljenih prigodom dolaska navodnih propovjednika. Putujući propovjednici su česti na sjeveru Nigerije, većinski muslimanke, a ovi lažni redovnici su trebali okupiti stanovnike kako bi im pokazali "pravi put", rekli su svjedoci.

Jedan preživjeli je rekao da je izbrojao 45 tijela kada su napadači otišli iz sela. Jedan drugi preživjeli je rekao da su upali u zamku koju su im postavili napadači odjeveni poput propovjednika. Islamistička skupina koja je pokrenula krvavu pobunu 2009. sve češće izvodi napade, posebice na sjeveroistoku zemlje.

Od početka godine u takvim napadima je ubijeno više od 2.000 ljudi. Prema podacima mjesnih dužnosnika i stanovnika u jednom drugom napadu na četiri sela, također u državi Borno, u utorak je ubijeno nekoliko stotina ljudi, ali ta izvješća zasad nisu potvrđena. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter