Nicu galerije kao gljive poslije kiše

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stare zapuštene kuce koje se pretvaraju u umjetnicke galerije u Vodnjanu su ove godine postale lajtmotiv kulturnog ljeta, a do sada su zdanje u najam na tri godine dobili umjetnici Roberta Weissman Nagy i Silvo Šaric.

Roberta Weissman Nagy dobila je na trogodišnji besplatni najam od Grada Vodnjana zgradu u Dolinskoj ulici koja se proteže na 86 kvadrata, odnosno na tri etaže. Galerija je otvorena 21. srpnja, a kao daljnje aktivnosti umjetnica predvida radionice za umirovljenike, aktualni ex tempore fotografija te oslikavanje zbirki poezija clanova Cvitak iz Vodnjana. Umjetnica ce u zgradi imati i svoj atelje. Prvotna je ideja bila da se zgrada dodjeli skupini umjetnika, no zbog njene male površine gradske vlasti su se odlucile da prostor daju u najam samo jednom umjetniku.

Zgrada u Ulici Bartolomea Biasoletta, gdje je nekad bila smještena stolarska radnja i koja ima 125 kvadrata, dodijeljena je Silvu Šaricu iz Vodnjana u najam takoder na tri godine s time da mora podmirivati režije. Neuredeni prostor koristit ce prvenstveno kao atelje, no imat ce obvezu održati jednu izložbu godišnje.

Prije dodjeljivanja tih zgrada Grad Vodnjan je raspisao javne natjecaje. No u Vodnjanu je u fazi obnove i novi galerijski prostor na adresi Portarol bb, zdanje obitelji Fioranti koje se nalazi nedaleko od Ulice sv. Rocca i proteže se na 120 kvadrata.

U fazama se obnavlja i palaca Bettica u kojoj ce uskoro proraditi i gradski muzej. Grad planira obnoviti i ostatak zgrade, a u tome im pomaže donacija regije Veneto koja iznosi preko 750 tisuca kuna. Jednako je tako u planu ovnova strog mlina koji ce poslužiti za postavu izložbe Vladimira Dodiga Trokuta, utemeljitelja projekta Anti Muzeja. Taj ce prostor biti dio županijskog muzeja suvremene umjetnosti.


Podijeli: Facebook Twiter