Nicole Kwiatkowski: Pobijedit cemo banke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako su je mediji vec kandidirali za ulogu hrvatske Erin Brockovich, zagrebacka odvjetnica Nicole Kwiatkowski, koja zastupa udruge Franak i Potrošac u kolektivnoj tužbi protiv osam hrvatskih banaka, smireno govori o procesu koji bi joj mogao promijeniti karijeru, a tisucama gradana živote. "Prvo rocište po našoj tužbi ocekujem iza ljetnih odmora i vjerujem da cemo pobijediti banke", kaže Kwiatkowski u razgovoru za naš list.

- U drugoj tužbi protiv banaka koju ste podnijeli osporili ste valutnu klauzulu i promjenjivu kamatnu stopu koja se navodi u ugovorima o kreditima.

- Nakon što je prva tužba udruge Franak odbacena zbog procedure - jer oni nisu ovlašteni za podnošenje takve tužbe - podignuta je nova tužba zajedno s udrugom Potrošac. U njoj, zajedno s kolegom Nikšom Valjekom, zastupam te udruge i ona je predana Trgovackom sudu pocetkom travnja. Tužbu zasnivamo na tome da ljudi nisu u ugovorima bili transparentno upozoreni na to što znaci promjenjiva valutna klauzula. Gradani su trebali biti precizno upozoreni na to što im se može dogoditi u buducnosti, posebno ako se radi o unaprijed definiranim ugovorima, kakve nude banke. To je suprotno propisima o zaštiti potrošaca.

- Osporili ste i promjenjive kamatne stope na kredite.

- Smatramo da banka nije ovlaštena jednostrano mijenjati kamatnu stopu jer gradani ne mogu niti jednim tržišnim parametrom provjeriti je li ta promjena osnovana. U svim ugovorima piše da je kamatna stopa promjenjiva po odluci banke. Ne navodi se nikakva referentna vrijednost da se provjeri što se na tržištu dogodilo da bi se ona promijenila. Takvo neopisivanje cinidbe ništavno je po Zakonu o obaveznim odnosima, kao i po Zakonu o zaštiti potrošaca.

- Želite li reci da su ugovori o kreditima napisani na rubu zakona?

- Nešto što je ništavno jest nezakonito. Nije bitna namjera, greška se mogla potkrasti iz neznanja. To nije stvar kaznenog prava, nego gradanskog. Ali, po zakonu o potrošacima, kad je neka odredba nepoštena, onda je ona ništavna. Cak i ako je po zakonu pravovaljana, ako je odredba u nekom trenutku nepoštena, onda je ništavna.

- Hoce li, dobijete li tužbu, biti poništeni ugovori o kreditima koji sadrže takve odredbe?

- Ne bi se poništavali cijeli ugovori, jer su oni konzumirani. Gradani su dobili novac i žele ga vratiti. Ali poništile bi se odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli. Trebate znati da se radi o kolektivnoj tužbi u ime udruga te ce, ako uspijemo, svaki gradanin koji to želi morati sam potraživati povrat novca koji je preplatio. U tužbi predlažemo kako banke trebaju postupiti - da obracunaju kredite u eurima na dan kad su podignuti te da vrate preplacene kamate.

VIŠE U TISKANOM IZDANJU

 


Podijeli: Facebook Twiter