Nicolas Bearde - glas koji se pamti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Proteklog vikenda Bale su živjele jazz. Iz veceri u vecer, na Trgu Bembo, izmjenjivali su se glazbenici koji su svojim glasom i skladbama bili sudionici 7. edicije Last minute open jazz festivala, a koji je u ovaj istarski pitoreskni gradic, iz noci u noc privlacio sve više poklonika i zaljubljenika u ovu vrstu muzike. Posljednja, ujedno i cetvrta vecer bila je u znaku tri nastupa - Oleg Kireyev banda & Nicolas Bearde, Maggie Balog i Nine Nimca, te Djabe & Gulli Briem.

Maggie Balog, nekad iznimno popularna manekenka, izmedu ostalog i manekenka Diora, predstavila se nekolicinom kompozicija i uz pratnju šibenskog gitarista Nine Nimca, a svojim je melodicnim glasom izazvala ovacije publike.

No, pravo oduševljenje publike izazvalo je gostovanje vrhunskog glazbenika iz SAD-a, iznimno popularnog i nadarenog pjevaca Nicolasa Bearde, koji je pracen izvrsnim Oleg Kireyevim bandom, pokazao svu raskoš i lakocu svog vokalnog talenta i umijeca kojeg vješto koristi pri izvodenju jazza, solula i R&B kompozicija.

Dijelu je publike, osim zbog svojih glazbenih dostignuca bio zanimljiv i samom cinjenicom da se i danas aktivno bavi glumom u Hollywoodu, zajedno s Richardom Gereom i Clintom Eastwoodom.

Što se pak tice Oleg Kireyeva i njegovog banda, dovoljno je reci kako se radi o jednom od najboljih ruskih jazz saksofonista i kompozitora, te trenutno i jednim od najboljih ruskih jazz glazbenika uopce cija je glazba inspirirana nasljedem bebopa i tradicionalnog jazza, kombiniranog s africkim ritmovima kao i latinskom, azijskom i moldavijskom jazz glazbom.

Nakon što je osvojio specijalnu nagradu za izniman nastup na  Montreux Jazz Festivalu u Švicarskoj poceo je uživati poseban status na festivalima i u klubovima diljem svijeta.

Mnogobrojna je publika, posljednje jazz veceri u Balama mogla uživati i u nastupu Djabe, jednog od najpoznatijih madarskih jazz, rock, world fusion bandova te fantasticnom norveškom bubnjaru Giulli Briemu. (N. ORLOVIC RADIC)


Podijeli: Facebook Twiter