Nick Cave - povratak Bogu, klaviru i ljubavi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Push the Sky Away" naslov je novog albuma Nicka Cavea i njegovih Bad Seedsa, prvog nakon petogodišnje stanke i - kažimo to bez okolišanja, odmah na početku - možda najvažnijeg od nastanka banda sredinom osamdesetih godina, nakon što je The Birthday Party, grupa s kojom je Cave iz Australije preselio u Europu, izgorjela u vatri što ju je sama potpalila.

Nikada ranije nismo ovoliko dugo - čak punih pet godina - čekali da vidimo s kakvim će rezultatom Cave i njegova glazbena družina izaći iz studija, kao što nikada ranije nismo dobili ovako lirski i glazbeno zaokruženu, opojnu, elegičnu, mračnu i opasnu pjesmaricu - vjerojatno najbolji Caveov album od melankoličnog "The Boatman"s Call" s kraja plodonosnih devedesetih.

Riječ je o Caveovom povratku svom matičnom bandu, Bad Seedsima, nakon neočekivane i za mnoge njegove štovatelje neprirodne avanture s projektom Grinderman. Radilo se o skupini koja je počivala na geslu "no God, no piano, no love", koju je Cave žestoko isprašio na dva albuma što ih je Grinderman, poput zvijezde repatice, ostavio za sobom, zakratko zaboravivši na svoje opsesivne priče o ljubavi, Bogu i gubitku, zbog kojih ga smatramo jednim od najvažnijih popularnih autora današnjice.

Stoga je u slučaju "Push the Sky Away" riječ o svojevrsnom povratničkom albumu, premda Cave nigdje nije bio otišao.

Nježan, ali i jezovit, Cave se vratio opakim, dirljivim baladama, prekrasnim melodijama. Pjesmama o ljubavi i životu, u kojima filozofira o stvarima koje su još važne u trivijalnosti svakodnevice. Prvi stih uvodne pjesme "We No Who U R", u kojoj se autor poigrava internetskom slengom - tko bi to prije nekoliko godina mogao i pomisliti! - počinje stihom "The tree don"t care what the little bird sings".

U jednoj pjesmi Cave pjeva i o Higgsovom bozonu i smislu života, kao i o legendarnom bluesmanu Robertu Johnsonu i njegovoj gitari od 10 dolara. No u istoj će pjesmi spomenuti i Hannah Montana, junakinju popularne američke tinejdžerske serije, koja je čisti trash!

I naravno, kao što to kaže u jednoj od pjesama, "Mermaids", ponovno vjeruje u Boga, kao što vjeruje i u sirene. Drugim riječima, Cave se vratio Bogu, klaviru i ljubavi. (D. ROMAC/NL)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter