Niceg spornog u poslu Kodana s Gradom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pocetkom rujna prošle godine Gradsko vijece Poreca odlucilo je, temeljem provedenog natjecaja, prodati dvije parcele u poduzetnickoj zoni Buici-Žbandaj tvrtkama Valor (gotovo 600 tisuca eura za nešto manje od 10.000 cetvornih metara) i Bio ing (nešto manje od 200 tisuca eura za 3.220 cetvornih metara). To je redovna cijena od 60 eura po cetvornom metru, po kojoj je Grad prodavao sve parcele u toj zoni - po kalkulaciji troška gradnje komunalne infrastrukture i bez zarade za Grad.

U potpisu odluke o najboljim ponudacima nije predsjednik vijeca Edidio Kodan, nego zamjenica Sanja Oplanic. Naime, Kodan je vlasnik Bio inga, dakle kupac gradskog zemljišta. U anonimnoj prijavi USKOK-u, odnosno DORH-u, u kojoj su navedene sumnje da su gradske vlasti donijele niz protuzakonitih odluka, spominje se i kupnja ovog zemljišta. U anonimnoj prijavi istice se da je Kodan to zemljište jeftino kupio pa onda skupo preprodao, što je on u izjavi za Glas Istre opovrgnuo.

Provjerili smo u zemljišnim knjigama, ali i dokumentima u gradskoj upravi koji se odnose na slucaj "Kodan" i zemljište u zoni Buici-Žbandaj, koji argumentiraju Kodanovu tvrdnju da niceg protuzakonitog nije bilo u tom njegovom poslu s Gradom Porecom. U zemljišnim knjigama tvrtka Bio ing i dalje je uknjižena na parcelu koju je kupila od Grada, doduše u nešto izmijenjenom obliku, ali sve je pokriveno odlukama gradonacelnika Edija Štifanica.

Naime, nakon što je Kodanu odobrena kupnja zemljišta po istim uvjetima pod kojima su ga kupili i drugi poduzetnici u toj zoni, sklopljen je ugovor, kao i s drugim kupcima zemljišta u Buicima-Žbandaju, u kojemu izmedu ostaloga piše da ce Grad u dvije godine izgraditi komunalnu infrastrukturu, da je kupac osloboden placanja komunalnog i vodnog doprinosa, ali da u cetiri godine mora izgraditi objekt i zapoceti djelatnost.

Kupac pet godina ne smije otuditi zemljište niti ga opteretiti ili prenijeti drugom trgovackom društvu, kao ni unijeti ga u temeljni kapital nekog trgovackog društva.

Krajem listopada prošle godine gradonacelnik je s Kodanom kao direktorom Bio inga potpisao aneks ugovora, kojim se kupcu odobrava dodatnih 15 dana za placanje kupoprodajne cijene zemljišta. Nakon uplate Kodan se mogao upisati u zemljišne knjige.

U kolovozu ove godine gradonacelnik Štifanic dao je suglasnost tvrtkama Bio ing i Valor da spoje cestice kupljene od Grada i zajednicki izgrade jedan, umjesto planirana dva objekta, s time da se na novu cesticu prenose sva prava koja je Grad imao na dvije prodane cestice.

Vlasnik tvrtke Valor je Branko Vojnovic, direktor Maksimilijan Korotaj, a registrirana je za projektiranje, gradenje i nadzor te upravljanje projektima gradnje. Bio ingov osnivac i direktor je Kodan, a tvrtka je registrirana za proizvodnju i trgovinu prehrambenim proizvodima, u ovom slucaju specijalnih pripravaka za sportaše i fitness klubove.

Dvojica vlasnika procijenili su da bi bitno uštedjeli gradnjom zajednickog objekta na objedinjenoj cestici, a prava Grada time nisu umanjena. Vremena za gradnju i opremanje poduzetnici imaju najkasnije do rujna 2013. godine.


Podijeli: Facebook Twiter