Ni vlast ni oporba nisu u stanju izvući nas iz krize

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čelnici Nacionalnog foruma i Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Nikica Gabrić i Darinko Kosor danas su predstavili i potpisali zajedničku platformu pod nazivom "Partnerstvo hrvatskog centra" kojoj je cilj okupiti političke stranke, grupacije, liste i pojedince kako bi došlo do promjena političke, socijalne, ekonomske, ekološke i moralne slike Hrvatske.

Gabrić je podsjetio da je prije dvije godine rekao "da je ova Vlada poštena, bahata i nesposobna". Bilo je to, istaknuo je, u vrijeme kada su se čuli hvalospjevi Vladi jer "smo bili svjedoci da je otišao onaj grozomorni HDZ na čelu s Ivom Sanaderom". "Već tada se vidjelo da ova Vlada nema ni hrabrosti, ni znanja, ni sposobnosti da zemlju izvuče iz krize", ocijenio je Gabrić dometnuvši kako je možda tada bio malo bezobrazan kada je upitao: Tko bi zaposlio našega premijera, naše ministre? Danas to svi vidimo, rekao je, i njima se nećemo baviti, jer je došlo vrijeme za novu i drugačiju Hrvatsku koju će voditi novi ljudi, nove ideje, novi projekti. Gabrić smatra da postojeća vlast, ali i opozicija nemaju snage izvući zemlju iz krize jer su zarobljeni različitim kompromisima.

"U očuvanju socrealizma i prava sudbina u kojima su se dokazali i jedni i drugi kako bi se održali, danas im je jedino ostalo da svoje članstvo plaše najavama da dolaze klerofašisti i boljševici. Na toj dubokoj podjeli, koja je iz 19. stoljeća, ne može se izgraditi Hrvatska. Hrvatskoj treba Vlada stručnjaka, a ne općih političara, a i Nacionalni forum i HSLS imaju ljude koji ne ovise o budžetima, nego rade u realnom sektoru i u stanju su dokazati da mogu pobijediti krizu i to je naša snaga", poručio je.

Gabrić smatra da Hrvatskoj trebaju ustavne reforme, Sabor koji će imati narodne zastupnike, a ne saborske zastupnike, i koji će davati upute Vladi. Država mora biti socijalna, ali bez ekonomije nema ni socijale ni ekologije. Treba nam, kazao je, efikasna država i zato ćemo se zalagati za ustavne reforme i izmjenu političkog sustava, a minimum je da već na prvim izborima imamo otvorene izborne liste kako bi birači znali za koga glasuju.

Naglasio je da je vrlo teško napraviti pomirbu na prošlosti koju različito doživljavamo, ali da dijalog i pomirba za budućnost nemaju alternativu u očuvanju države koja će štititi interese svojih građana.

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor kazao je da mnogi građani očekuju "Partnerstvo hrvatskog centra", jer se od osnivanja Hrvatske, već 24 godine uvijek ponavlja jedno te isto, lijevi ili desni, a što građane "baca u prošlost". Sada, ustvrdio je, imamo i dvije manje opcije, krajnje lijeve i krajnje desne. I Hrvatska 24 godine tone, a ni lijeve ni desne opcije nisu našle rješenje za izlazak iz gospodarske krize, demokratsku i moralnu obnovu, što je podjednako važno i za nacionalno pomirenje. I jučer smo slušali svađe dviju najačih stranaka i podjele hrvatskih građana i naroda, umjesto da svi skupa "stavimo glave na kup" i tražimo zajednička rješenja za izlazak iz krize, rekao je Kosor.

Istaknuo je da je Nacionalni forum mlada stranka s novim ljudima koji se nisu bavili politikom i to je njegova snaga, a da je HSLS najstarija hrvatska stranka koju su osnivali ljudi koji su sanjali demokratsku Hrvatsku. To je ta razlika između nas i onih drugih koji samo sanjaju državu, ali ne demokratsku, ustvrdio je.

A da su promjene moguće, kako primjer naveo je Zagreb u kojem na vlasti nisu ni HDZ ni SDP. A, to je jedna četvrtina Hrvatske i zašto to ne bi moglo biti i u čitavoj Hrvatskoj, upitao je Kosor i pozvao sve stranke i neovisne liste da im se pridruže.

Nacionalni forum i HSLS zajednički izlaze na izbore za EU parlament, a Renata Šeperić Petak (HSLS) je, predstavljajući njihova očekivanja, među najvažnijim istaknula da se u komunikaciji s građanima treba odrediti kakva Hrvatska želi biti.

Prikazan je i spot "Pomirba za budućnost" s porukom da "Partnerstvo hrvatskog centra" neće koristiti ratne i ideološke etikete iz prošlosti, nego tražiti i promicati ono najbolje i najvrednije što Hrvatska ima za boljitak svih njezinih građana.

Skup je pozdravio i suradnju najavio predsjednik PGS-a Darijo Vasilić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter