Ni turizam nije spasio BDP

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Po prvim procjenama Državnog zavoda za statistiku, hrvatski je bruto proizvod u trecem tromjesecju smanjen za 5,8 posto u odnosu na onaj u istom kvartalu lani, potkraj kojeg je gospodarstvo zašlo u recesiju. Nisu se, dakle, ispunila ocekivanja Vlade i šire javnosti da ce turisticka sezona i živahnije trece tromjesecje oznaciti kraj gospodarske depresije, da bi uz postupno oživljavanje osobne potrošnje potkraj godine Hrvatska na proljece pocela izlaziti i iz gospodarske recesije.

Recesija (naglo snižavanje stope rasta, a priznaje se tek kad dva tromjesecja za redom neko gospodarstvo ostvaruje blagi pad BDP-a, od 0,5 do tri posto) u Hrvatskoj nije trajala dugo, jer je vec u prvom tromjesecju ove godine ostvaren najveci pad BDP-a od 1992., i to za minus 6,7 posto: time je Hrvatska zakoracila u gospodarsku depresiju, koja znaci smanjivanje BDP-a po tromjesecnim ili godišnjim stopama vecim od tri posto.

Ako u cetvrtom tromjesecju izostane potrošacko cudo, tada ce se hrvatski BDP u 2009. najvjerojatnije smanjiti za više od šest posto, s cime u Ministarstvu financija prilikom koncipiranja državnog proracuna za 2010. ipak nisu racunali.

Predložen je državni proracun za 2010. u kojem je proracunska potrošnja cak povecana za 1,5 posto, te najavljen proracunski deficit u visini od samo 2,5 posto BDP-a. Ekonomist dr. Ante Babic je prije koji dan procijenio da planirani proracunski prihodi od oko 112,8 milijardi kuna sigurno nece biti ostvareni, vec ce biti prikupljeno pet milijardi kuna manje pa ce uz najavljenu državnu potrošnju proracunski manjak dosegnuti blizu 15 milijardi kuna.


Podijeli: Facebook Twiter