Ni Türk ne želi oproštaj od Mesica?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic potkraj svog drugog predsjednickog mandata posjetit ce Ljubljanu, ali ne na poziv slovenskog predsjednika Danila Türka, vec gradonacelnika Ljubljane Zorana Jankovica. Mesicev posjet Sloveniji nece biti služben jer Mesic nema Türkov poziv da posjeti Sloveniju, iako je Türk lani u studenome bio u posjetu hrvatskom predsjedniku u Zagrebu.

Mesic je najavio da ce se prije kraja svog predsjednickog mandata, koji završava 18. veljace, susresti s predsjednicima svih susjednih država. Medutim, taj plan vjerojatno nece biti ostvaren jer srbijanski predsjednik Boris Tadic ne želi susret s Mesicem zbog hrvatske politike prema Kosovu, a upitan je i Mesicev susret sa slovenskim predsjednikom, koji ga nije pozvao u Ljubljanu.

Na hrvatskoj strani ima i onih koji smatraju da Mesic ne bi trebao putovati u Ljubljanu pod takvim ponižavajucim okolnostima, bez Türkove pozivnice u džepu. Napominju i da je gradonacelnik Ljubljane Jankovic pozvao Mesica u Ljubljanu u prosincu, prilikom svog posjeta Zagrebu, te da datum Mesiceva puta u Ljubljanu nije odreden, pa ce se on možda dogoditi i po isteku Mesiceva predsjednickog mandata.

Zanimljivo je da je Mesic za svoje prvo predsjednicko putovanje u inozemstvo 2000. odabrao upravo Ljubljanu, no tada mu je domacin bio njegov prijatelj i tadašnji slovenski predsjednik Milan Kucan. Mesic je bio u prisnim i prijateljskim odnosima i s Kucanovim nasljednikom Janezom Drnovšekom, dok nije nikakva tajna da Türk i Mesic nikad nisu uspjeli uspostaviti takve srdacne odnose, što potvrduje i zavrzlama s nesudenim Mesicevim oproštajem s Türkom.


Podijeli: Facebook Twiter