Ni traga zrakoplovu Malaysia Airlinesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nestanak malezijskog zrakoplova neviđeni je misterij, objavilo je malezijsko civilno zrakoplovstvo u ponedjeljak dok traje velika potraga iz zraka i s mora.

Već tri dana ne zna se gdje je zrakoplov s 239 putnika i članova posade. Na moru oko Malezije i uz Južni Vijetnam traže ga brodovi i zrakoplovi iz deset zemalja, a sve su glasnija pitanja o mogućim sigurnosnim propustima.

Pretpostavlja se da je 227 putnika i 12 članova posade mrtvo. Službeno se još ne isključuje mogućnost da je avion bio otet, jer je otkriveno da je dvoje putnika imalo ukradenu putovnicu.

Izvori bliski istrazi kažu da je moguće da se avion raspao u zraku te da je moguće da je riječ o eksploziji bombe ili o pokušaju otmice Boeinga 777 na letu iz Kuala Lumpura u Peking.

Jedan visoki policijski izvor rekao je za Reuters da su naoružane osobe s lažnim ispravama već pokušale poletjeti iz Kuala Lumpura te da se aktualna istraga bavi dvojicom koji su bili u nestalome avionu, s ukradenim putovnicama.

- Već smo zaustavljali muškarce s ukradenim putovnicama i s eksplozivom, koji su htjeli proći kroz aerodromsku sigurnosnu kontrolu i ukrcati se u zrakoplov, rekao je taj policijski izvor. "Bila su dva ili tri takva incidenta, ali neću otkriti pojedinosti".

Interpol je u nedjelju potvrdio da su najmanje dvojica putnika imala ukradene putovnice te da se provjerava je li ih bilo još.

Čelnik malezijskih civilnih zrakoplovnih vlasti Azharuddin Abdul Rahman kaže da se ne može isključiti ni mogućnost otmice.

- Nažalost, nismo pronašli nijedan predmet koji bi bio iz zrakoplova, a ni dio zrakoplova, rekao je na konferenciji za novinare.

- Sad nam je prioritet pronaći zrakoplov. Ako je ikako moguće, moramo naći barem djelić zrakoplova, rekao je. Spasilačke službe uporno ništa ne nalaze. U ponedjeljak je pilot vijetnamskoga zrakoplova mislio da je uočio žuti prsluk za spašavanje, ali helikopter je iz mora izvadio stari kabel.

Nakon dojave o uočenom repnom dijelu zrakoplova, pokazalo se da je riječ o svezanim kladama.

Pretražuje se područje u radijusu od pedeset nautičkih milja oko mjesta na kojem je avion zadnji put uočen na radaru. Riječ je o površini od oko 27 tisuća četvornih kilometara, u Južnokineskome moru i u Tajlandskome zaljevu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter