Ni sramota imat blago

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svakog dana uzgajivaci istarskog goveda ustaju u zoru da bi nahranili svoje blago, a jednom godišnje životinje teže od pola tone dovoze na staro višnjansko sajmište gdje se u nedjelju, pod prijetnjom kiše, održala 13. tradicionalna izložba istarskog goveda i rasplodnih grla.

Najupornijim uzgajivacima trud se isplatio - nagradeni su stari znanci ove smotre, no komisija je prepoznala i kvalitetu uzgoja kod nekih novih.

- Prvi put doša i prva nagrada za junicu. Jako sam zadovoljan, rekao je Bruno Grbac, dugogodišnji posjetitelj iz Šišana koji je u kraju gdje se svi bave turistima odabrao istarsko blago. Za iducu godinu najavio je još više životinja i potencijalne nove natjecatelje s juga Istre.

Mario Gašparini iz Fabci, jedan od simbola ove smotre, morao je i potrcati da bi njegova sedam godina stara krava dobila šampionsko zvono, a licencirani bik prvu nagradu prije negoli publika pokisne.

"Mi spašavamo istarsko govedo", istaknuo je Gašparini koji, osim što se brine o 20-ak grla, pozitivan duh i gušt uzgoja prenosi na svoje kceri i dva unuka.

Najstariji uzgajivac bio je Aleksandar Udovicic koji je pokupio najviše nagrada, a jedini je dobio nagradu za mladog bika. Na smotru je poveo tri obitelji - svoju, onu od kumova i jednu povecu skupinu istarskog blaga s obzirom na to da kod kuce drži 50 životinja, stoke i konja.

- Svaki sam dan s njima i ako ti njih voliš, ce i oni tebe. To je pametno blago, pametnije od drugih krav, ali i jako pedantno, sluša sve ca mu receš. Moraš imati kontrolu nad njim, rekao je Udovicic koji o svom blagu brine sa sinom.

- Kad Hrvatska ude u EU, postoji šansa da se kvaliteta mesa istarskog goveda prepozna na europskom tržištu gdje ce, s obzirom na autohtonost goveda, moci postici vecu cijenu, smatra Neven Rimanic, predsjednik komisije i strucni suradnik AZZRI-ja. Kako je u samo 15 godina ukupan broj grla s 20-ak porastao na više od 600, ima nade za buducnost istarskog goveda pod europskim nebom. Ali, ne bez mladih uzgajivaca.

- S 10, 15 krav se more i lipo živiti. Svaki mladi neka se odluci da dela i da se bori jer u današnji dan ni sramota imati blago, škoda je da smo to zapuštili, porucio je uzgajivac Grbac. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter