Ni sataraš ni peperonata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kada dozriju paprike i pomidori, pa sve miriši cim taknu vrucu posudu, vrijeme je za pripremu sataraša ili peperonate, kako vam drago,. Zapravo, ono što ja pripremam nije ni sataraš, ni peperonata, nego i jedno i drugo i još malo više – na moj nacin. A kada se spremim pripremati tu papazjaniju, onda spremim dovoljne kolicine da potraje nekoliko dana.

Naime, ovo je jelo jednako izvrsno, zasitno i osvježavajuce u isto vrijeme bez obzira jedete li ga toplo ili iz hladnjaka, kao samostalno ili uz rižu, paštu, meso… Zato uvijek kupim oko kilogram i pol paprika (žutih, zelenih, crvenih, važno da su mesnate i mirisave), oko kilogram i pol – dva zrelih pomidora, cetiri manje tikvice i jednako toliko manjih melancana. Ako se dobro organizirate, nece vam trebati puno vremena, a cistite li za sobom, nece ostati ni prevelik nered u kuhinji.

Dok cekete da zavrije voda u kojoj cete okupati pomidore da im lakše skinete kožu, narežite melancane na kockice i posolite. Paprike raspolovite i ocistite od sjemenki i peteljki, a dobre dvije glavice luka narežite na tanje rezance. Na malo maslinovog ulja bacite luk i neka se pirja dok ogulite pomidore, odvojite ih od koštica (sacuvajte sok) i narežete na manje komadice. Na staklasti luk bacite dobro ocijedene melancane i pržite miješajuci. Kad su se melancani zapržili, dodajte tikvice koje ste najprije razrezali po dužini, pa onda izrezali na polumjesece – rezuckati ih možete direktno u posudu na vatri i polako miješati. Tako ucinite i s režnjem-dva cešnjaka. Kad ste popržili i tikvice, dodajte rezane pomidore i pustite da se po malo pirja u vodi koju je pustilo povrce. Paprike narezane na kockice morat cete popržiti u woku ili dubljoj tavi da dobiju na okusu. Kada imam vremena najslade mi je cijele paprike ispeci, oguliti im kožu i tako pecene izrezati na kockice, pa dodati u papazjaniju na samom kraju. Ako ih pržite u woku, dodajte ih odmah ostalom povrcu, da zajedno krcka petnaestak minuta, a po potrebi podlijevajte onim sokom od rajcica koji ste sacuvali dok ste ih sjeckali.

Dobit cete puno slasnog povrca koje možete kombinirati na puno nacina. Ako mora biti i mesa, papazjanija ce se odlicno složiti s pirjanim junecim ili telecim mišicem, da i ne spominjem pohana pureca ili pileca prsa.


Podijeli: Facebook Twiter