Ni ove godine ništa od doma i menze

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovo je Istra poljoprivrede, a ne Istra znanja, rekao je na konferenciji za novinare u srijedu clan Ladonje Filip Zoricic, osvrcuci se na sredstva koja su za obrazovanje planirana u proracunu Istarske županije za iducu godinu.

Iznio je podatak da je poljoprivreda u proracunu za 2011. dobila 15 milijuna kuna više nego u ovoj godini, a da ce se za obrazovanje izdvojiti 300 tisuca kuna manje.

- Projekt prelaska svih osnovnih i srednjih škola u jednosmjenski rad nazvan "Istra znanja" težak je oko 700 milijuna kuna, a njime se predvida ulaganje u školske objekte u Istri. Nigdje, medutim, u proracunu nema stavke o ulaganju u jednosmjenski rad, upozorio je Zoricic.

Podsjetio je da se u županijskom projektu "Istra znanja" napominje da je, za podizanje obrazovnog standarda i omogucavanje svim ucenicima u Istri pohadanje nastave samo u jutarnjoj smjeni, potrebno izgraditi pet osnovnih i tri srednje škole,zatim 13 školskih i cetiri sportske dvorane. Zoricic se pita što je s tim projektom, buduci da proracun ne nudi odgovor na to pitanje.

Ladonjaše muci i pitanje izgradnje studentskog kampusa u Puli. Zoricic je podsjetio da su takav zahtjev s plenuma uputili i pulski studenti u studenom 2009., dok je rektor pulskog sveucilišta Robert Matijašic najavljivao da ce izgradnja doma i menze sigurno poceti u 2010., a možda se cak i okoncati.

Podsjetio je i da je prvi natjecaj poništen, te je siguran da u ovoj godini nece zapoceti gradnja doma i menze. Pita se zbog cega šutnja o projektu koji je vec ušao u svoje drugo desetljece. Kritizirao je i plan prema kojem bi se gradio dom sa svega 129 kreveta i menza sa 120 sjedecih mjesta.

- Ako u Puli ima pet tisuca studenata, onda je brojka od 129 kreveta tu samo da spomenemo kako imamo dom, kazao je Zoricic.

Nikola Zgonjanin upozorio je da se vec sada cak 700 studenata hrani u menzi. Upitao se gdje ce studenti rucati nakon što završe ispitni rokovi. Upozorio je da studenti najviše izdvajaju za najam stanova te da cjelokupni troškovi studiranja u Puli premašuju 2,5 tisuca kuna mjesecno.

- Kada bi zasad bio riješen barem problem smještaja, u Pulu bi dolazilo znatno više studenata iz drugih županija, smatra Zgonjanin.


Podijeli: Facebook Twiter