Ni Nives Celzijus ni Vodopija nisu došle na sud

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prvog rocišta održanog na Opcinskom sudu u Puli prije nešto više od mjesec dana, na kojemu je autorica knjige "Gola istina" Nives Celzijus obrazložila svoj tužbeni zahtjev za naknadu štete od 550.000 kuna, koliko  ona i njena izdavacka kuca Premier Media potražuju od pulskog Sajma knjige i agencije Puls zbog narušavanja ugleda i casti nedodjeljivanjem književne nagrade Kiklop za Hit godine 2008., u petak su na drugom rocištu trebali biti saslušani zastupnica prvotuženog Sajma knjige Magdalena Obradovic Vodopija, zastupnik drugotužene agencije Puls Srdan Dumicic, te u svojstvu svjedoka Vedran Strukar, urednik "Gole istine".

No, osim njihovih odvjetnika, nitko se od pozvanih nije pojavio na pulskom sudu.

Iako im je uvažila razloge nedolaska te za 20. prosinca sazvala ponovno rocište, sutkinja Sonja Bulic (osim za poslanu pismenu zdravstvenu ispricnicu Strukara) nije imala previše razumijevanja za navedeni razlog poslovne sprijecenosti tužene Vodopije zbog organiziranja sajma knjige, kao ni za nedolazak predstavnika agencije Puls zbog njegova bivanja na službenom putu. Sutkinja je ukazala njihovim punomocnicima da ubuduce pravodobno, prije samog održavanja rocišta, izvijeste sud o odgodi rocišta.

- Razlozi nisu nastali nedavno, nego se za njih znalo i ranije. Ovi nedefinirani razlozi poslovne sprijecenosti mogu uspjeti samo jedanput na ovaj nacin. Upozoravam zastupnike da ukoliko ne pristupe na iduce rocište iz neopravdanih razloga, a taj razlog nece moci biti poslovna sprijecenost, nece biti saslušani, a sud ce to tumaciti u skladu s odredbom zakona o parnicnim postupcima, rezolutna je bila Bulic.

Skandal s nedodjeljivanjem nagrade Celzijus izazvao je prije dvije godine veliku javnu raspravu na nacionalnoj razini koja je Sajmu knjiga donijela kritiku zbog provincijalnosti, a "Goloj istini" kritike zbog šunda i spornog podatka o citanosti, uz do danas ostali gorak okus da je slucaj ipak bio motiviran pojavom Nives Celzijus.



No, ono što ce pravno odrediti nastavak ovog sudenja, osim saslušanja neodazvanih zastupnika i svjedoka, najvjerojatnije ce biti dokazivanje je li knjiga Nives Celzijus bila najprodavanija i najcitanija 2008., kako tvrde autorica i njeni izdavaci, ili nije bila najcitanija, te je li i koliko bila citana te godine u knjižnicama, na što su se pozivali predstavnici Sajma knjiga prilikom odluke o nedodjeljivanju nagrade Hit godine.

Kakogod, dobije li u konacnici Celzijus ovu tužbu, iznos koji joj pripadne dat ce, kako je rekla na prvom rocištu, u humanitarne svrhe.

Sutkinja je za iduce rocite naložila od tuženih Sajma knjige i agencije Puls da u roku od 15 dana dostave rezultate istraživanja koji su radeni u svrhu dodjele nagrade Kiklop za Hit godine 2004. (agencija Kiss) i 2005. (sam Sajam knjige) te ona za 2006., 2007. i 2008. godinu, koja je radila agencija Puls, ne bi li sutkinja utvrdila koji su se kriteriji primjenjivali i sporne 2008., ali i svih prošlih godina, kada nisu bile sporne dodjele nagrade Kiklop za Hit godine.

Na upit sutkinje, punomocnik agencije Puls rekao je da ugovor o sponzorstvu izmedu Sajma knjige i agencije Puls nije ni zakljucen u pisanoj formi, rekavši da on nema saznanja je li uopce taj ugovor i zakljucen. Sudenje ce se nakon saslušanja Vodopije, Dumicica i Strukara 20. prosinca nastaviti dan kasnije saslušanjem Aljoše Pužara i Anite Šikic.


Podijeli: Facebook Twiter