Ni nakon dva tjedna stablo još nije uklonjeno

(D. ŠTIFANIĆ)
(D. ŠTIFANIĆ)

Stablo u Rizzijevoj ulici zbog kojeg se sredinom ožujka dogodila prometna nesreća kada se nasred ceste prevrnula hladnjača jer je gornjim djelom tovarnog prostora udarila u stablo, još uvijek nije uklonjeno te i dalje predstavlja opasnost da ponovno prevrne neki kamion, ali s mnogo težim posljedicama bude li se u blizini našao koji pješak. Kako saznajemo, bit će uklonjeno ovih dana. Potvrdili su nam to jučer iz Grada Pule, uputivši nalog za uklanjanje tvrtki Herculanea.

Tko je odgovoran?

- Sukladno suradnji, te izdanom upozorenju i zahtjevu PU istarske temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uputili smo nalog za uklanjanje stabla u Rizzijevoj, rekao nam je gradski pročelnik Damir Prhat, dodajući da će se time ostvariti zakonska odredbe koja kaže da se, među ostalim, mora osigurali slobodan prostor iznad cijele širine kolnika u visini od najmanje 4,5 metara.

Upravo je taj nedostatak, podsjetimo, bio uzrok prometne nesreće jer je 24-godišnji vozač hladnjače, upravljajući iz Rizzijeve prema bulevaru, udario gornjim dijelom tovarnog prostora hladnjače u gornji dio stabla. Stablo je naime, lagano nahereno nad kolnik stoga ne udovoljava sigurnosti u prometu, i zbog toga će biti uklonjeno. 

Iako će se uklanjanjem stabla problem u Rizzijevoj riješiti, ostaje još za vidjeti tko će odgovarati za nesreću, odnosno tko je u krajnjoj liniji odgovoran za održavanje zelenila uz prometnice, a sukladno tome, tko bi trebao brinuti za sigurnost prometa i pješaka uz prometnicu. Nije naime, ovo prvi takav slučaj u kojem se ne zna čija je to odgovornost i tko bi zapravo o tom trebao brinuti. Policija kaže da bi to trebala biti pravna osoba zadužena za izvođenje radova redovitog održavanja nerazvrstanih cesta. Iz Herculanee su pak tada odgovorili da hortikulturna struka podrazumijeva, kada su stabla u pitanju, uklanjanje suhih i polomljenih stabala i grana, a ne procjenu utjecaja zelenila na sigurnost prometa. Za procjenu sigurnosti prometa na cestama, naveli su među ostalim tada, mjerodavnije su druge struke čije bi mišljenje s tog aspekta bilo prihvatljivije.

Policija upozorila Grad

Iz PU istarske jučer su naposljetku izvijestili da vezano za tu prometnu nesreću, policijski službenici Postaje prometne policije Pula još uvijek provede izvide i prikupljaju dokaze na utvrđivanju počinitelja budući da je obavljenim očevidom utvrđeno kako postoje osnove sumnje da je počinjen prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Također, izvijestili su, nadležno je tijelo jedinice lokalne samouprave upozoreno kako bi putem pravne osobe nadležne za održavanje cesta poduzelo primjerene mjere glede omogućavanja odvijanja sigurnog i nesmetanog prometa, zaključili su iz Odjel za izvještajnu analitiku i odnose s javnošću PU istarske. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter