Ni merkat skuplji, vec je šoldi sve manje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U diru po istarskim merkatima provjerili smo jesu li i piljarice, uslijed sve draže nafte, ali i dugotrajne suše, bile prinudene lancano dignuti cijene zdravih namirnica - zelenjave i voca, ili ih barem ti mali poljoprivrednici, koji žive od svojih ruku plodova, uspijevaju zamrznuti.

Pitali smo prodavace i osjete li pad kupovne moci u vremenu kada režije gutaju, eto, polovicu place, odnosno koliko se gradani, spajajuci kraj s krajem, odricu povrca s lokalnih njiva.

- Cijene nismo ticali godinama. Mac luka vajka je pet, a kilo blitve osam do deset, u sezoni i šest kuna, plasticno objašnjavaju prodavaci na tržnici u Labinu.

Kao razloge odolijevanju poskupljenjima navodi konkurenciju zadnjih godina u gradu namnoženih velikih trgovackih centara kojima velike kolicine robe jamce i obilate rabate.

A i posljedice suše, kažu, tek ce im stici na naplatu. Nadaju se barem pomoci prirode, kiši, jer su im rezerve u kanalima i bazenima za navodnjavanje, žale se, pri kraju.



Slicna smo pitanja postavljali i na drugim istarskim tržnicama.

- Ma ca vraga da krešimo, kad ni ovako ne moremo prodati to malo ca nudimo, recenica je kojom su gotovo svi prodavaci na rovinjskoj tržnici odgovarali na pitanje hoce li dizati cijene povrca zbog povecanih troškova.

Ipak, u razgovoru kažu da je sve teže i teže, niti ne znaju koliko im se trošak povecao.

Ni u Pazinu nije drukcije, a pazinska tržnica vec duže vrijeme bilježi manji broj prodavaca, ali i kupaca. Kroz tjedan je najcešce poluprazna, a veci je broj kupaca i prodavaca posjecuje samo subotom. (I. RADIC, M. MEDIC, M. RIMANIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter