Ni Italija ni Argentina neće ukop zločinca Priebkea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon protivljenja Argentine da se na njezinu teritoriju ukopa nacistički ratni zločinac Erich Priebke, tomu su se usprotivile i talijanske civilne te crkvene vlasti u Rimu gdje je bio osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u pokolju 1944. godine.

Priebke, koji se nikada nije ispričao za svoju ulogu u ubojstvu 335 civila u Ardeatinskim pećinama te je nijekao da se holokaust dogodio, služio je kaznu doživotnog zatvora u talijanskoj prijestolnici gdje je umro u petak u 100. godini.

Njegov odvjetnik najavio je u petak da će taj bivši časnik postrojba SS biti pokopan uz svoju suprugu nedaleko od Buenos Airesa, kamo se bio sklonio nakon rata, no argentinska vlada je reagirala rekavši da ne želi na svome tlu tijelo nacističkog zločinca.

Godine 1998. Priebke je bio osuđen na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u pokolju počinjenom u ožujku 1944., a 1999. je bio premješten u kućni pritvor zbog zdravstvenih razloga. Ignazio Marino, gradonačelnik Rima (lijevi centar) smatra da bi bila uvreda Rimu da Priebke bude pokopan u tome gradu. Crkvene vlasti najavile su da neće za Priebkea održati vjerski pogreb u Rimu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter