Ni ga ča ga je Bartulja

Popričati s poznanikom, prijateljom i rodbinom - to je Bartulja (M. MEDIĆ)
Popričati s poznanikom, prijateljom i rodbinom - to je Bartulja (M. MEDIĆ)

- Ni ga ča ga je Bartulja, čuli smo kako komentira prijatelju ili članu obitelji danas jedan stariji posjetitelj Bartulje, najdugovječnije i najveće pučke fešte u Istri koja traje punih tri dana, a koja je danas, na posljednjem danu, tijekom jutarnjih i prijepodnevnih sati privukla mnogobrojne posjetitelje, kako domaće, tako i strance.

Šetnja od starog sajmišta, gdje se održavao stočni sajam, pa sve do župne crkve svetog Mihovila postalo je tradicija, a na tom se putu kao i obično moglo naći svega - od igle do lokomotive. Tik do sajmišta mogla su se razgledavati vozila u sklopu autosajma, a u Kuli izložba pod nazivom "Bartulja u srcu" gdje se na starim fotografijama i novinskim člancima moglo vidjeti kako se ona mijenjala kroz godine.

Već su u samoj najavi organizatori podsjetili da je osnivač današnje Bartulje Petar Radovan doskočio zabrani obilježavanja tada Svetog Bartola, fešte koja je imala crkveno obilježje, te ju je pretvorio u feštu druženja i koja je do danas ostala jedna od najvećih, i po tradiciji i po organizaciji.

Druženje je zapravo ključni trenutak i zajednički nazivnik svih Bartulja. Ona za Žminjce znači zapravo okupljanje obitelji mjestu.

Danas su se održale i nogometne utakmice mlađih pionira, pionira i juniora kao i turnir u pljočkanju. Večernji sati rezervirani su pak za Kulturno umjetnički program u kojem sudjeluju domaćini KUD Cere, Kud Dvigrad iz Kanfanara, KUD Ivan Fonović Zlatela te polaznici dječjeg vrtića Rapčići iz Žminja.

Svi ugostiteljski objekti, kao i štandovi s hranom nudili su domaći kapuz, a na meniju su se našli i neizostavni domaći fuži z šugon. Za najmlađe je najinteresantnije bilo u svojevrsnom zabavnom parku na potezu do škole. Doista je svatko na Bartulji mogao doći na svoje. Tradicionalno, šterna je bila rezervirana za istarske proizvode, a najviše su se kupovale kreke.

Okosnica večeri bili su nastupi dviju istarskih diva - Lidije Percan i Vesne Nežić Ružić Zat kaštela gdje će nastupati i slovenska skupina Zapeljevke te Amaro band, a u Areni Žminj Danijela Martinović i Rekonstrukcija band. (Mihaela MEDIĆ)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter