Ni djeci besplatno liječenje estetskih anomalija zuba

Na listi čekanja za ortodontsku napravu upisano je 216 narudžbi, no samo za njih 58 plaća HZZO
Na listi čekanja za ortodontsku napravu upisano je 216 narudžbi, no samo za njih 58 plaća HZZO

Višegodišnje čekanje na ortodontski aparat, koje je dosad trajalo i po pet, šest godina, od početka ove godine, kada je stupio na snagu novi Pravilnik o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja, značajno se skratilo, pa i prepolovilo. Sada se, napominju iz HZZO-a, na prvi ortodontski pregled u Istri čeka 173, a na početak terapije 368 dana. Na razini Hrvatske trenutno se na ortodontsku napravu u prosjeku čeka dvije godine, a prije donošenja Pravilnika tri do pet godina.

No, to ne znači da je HZZO iznebuha odlučio iskeširati novac i sklopiti ugovore s novim ortodontima (u Istri ih je svega pet, a u Zavodu smatraju da ih je dovoljno), kao što bi logika nalagala, nego je odlučio skratiti liste čekanja nauštrb pacijenata. Naime, spomenutim su pravilnikom utvrđene indikacije u ortodonciji, kao i anomalije za koje ortodontsku terapiju pokriva obvezno zdravstveno osiguranje. 

S liste usluga koje je dosad pokrivao Zavod otpada niz ortodontskih indikacija, onih tzv. estetske naravi, pa će pacijenti ubuduće iz vlastitog džepa za aparat obiju čeljusti morati izdvojiti i do - 2.000 eura.  

Pulska ortodontica Zvjezdana Hautz-Quaranta kaže da od ove godine, kada je uveden e-kalendar, pacijente na prvi pregled kod ortodonta naručuju stomatolozi putem e-uputnica. Kada su ortodonti sami upisivali pacijente, na pregled se čekalo u prosjeku deset dana.

- Budući da Pula već više godina ima problem manjka potrebnog broja ortodonata, a istovremeno nam HZZO limitira broj usluga, čekanje na ortodontsku terapiju je višegodišnje, napominje ona. Pacijent koji po kriterijima HZZO-a nema pravo na ortodontsku terapiju, dodaje, sam snosi trošak terapije, a cijena ovisi o mnogo elemenata, poput težine anomalije, dobi, a time i vrsti ortodontskog aparata koji se koristi u terapiji, tehnici koja se primjenjuje i vremenu trajanja.

Asja Legović, ortodontica iz Poreča, potvrdila nam je da od početka ove godine Zavod pokriva samo najteže anomalije. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter