Ni brod "Dondo" nije izdržao paklenu igru valova

Posljedice nevremena u Peroju (N. LAZAREVIĆ)
Posljedice nevremena u Peroju (N. LAZAREVIĆ)

Nekoliko sati nakon strašne nevere sa zapada kao da je posred fažanske luke pala bomba. Na desetke je uništenih barki, potopljen je brod, uništen inventar kafića i restorana najbližih moru, doslovno je razbucan asfalt na platou gdje na suhom zimuju jedrilice, kamene klupe duž šetnice su uništene… Sve to samo je dio kataklizmičke slike duž obale koju smo zatekli u srijedu predvečer nakon što se konačno smirio orkanski zapadni i sjeverozapadni vjetar i omogućio mještanima da saniraju štetu. Neki od njih nisu imali što drugo za učiniti osim da pokupe dijelove barki i bace ih u smeće. Deseci plovila uništeno je i u perojskom Portiću, posebno onih na pomoćnom molu.

- Ovo je samo za u škovace, komentirao je jedan Fažanac gledajući s tugom plastiku u dnu lučice koja se nekada nazivala barkom. Mnoge su potonule pa su se sakupili vrijedni mještani da bi ih zajedničkim snagama izvukli na suho. Rijetko koja barka, bila drvena ili plastična, da je prošla bez ikakve štete. Po šetnicama, na cesti i u parkovima gazili smo morsko kamenje, periske, spužve, bokobrane i kuse batana i pasara, gacali po slojevima pijeska s morskog dna. Pričaju da je u Rovinju izbacilo čak i ugora na cestu pa su ga Rovinježi vratili u more.

- Slobodno napiši da je stari ribar Giovanni Toffetti rekao da tako nešto nismo imali od 1956. godine, rekao nam je Franko Keršin.

Brod "Dondo", kojeg smo u srijedu oko 13 sati snimili dok su se njime poigravali valovi pred otvorenim dIjelom luke, nije izdržao i potonuo je neposredno nakon toga. "Eko ga, tu doli", pokazali su rukom Fažanci na skup bokobrana u vodi, jedino što je ukazivalo na to da se nešto vrijedno nalazi na dnu.

- Đige kao da nije bilo. Valovi su je prebacivali i punili pasarice i batanice unutar luke. Kako netko može naplaćivati vez po toj cijeni, a luka nije sigurna, riječi su ogorčene skupine Fažanaca kojima su uprli prstom na Lučku upravu Pula, koja je nedavno dignula cijenu veza na 150 kuna po dužnom metru, a najavljuju se i nova poskupljenja dogodine.

- Jedan dio luke je skroz nezaštićen. Onaj drugi ima visoki lukobran koji u ovakvim uvjetima napravi još veći problem. Valovi prođu uz đigu, udare u gat i odbiju se u luku i naprave kaos. To nije zaštićena luka, rekao je jedan od starijih Fažanaca inzistirajući na anonimnosti. Na taj način objasnio nam je ono što smo i sami prethodno vidjeli: da dio valova, koji dolaze sa sjeverozapada, doslovno zaobilaze lukobran visok i dva metra, ulaze u lučicu pod drugim kutom i rade "pokolj" nad barkama. Druga skupina ukazuje i na problem prevelikog broja plovila koja se međusobno oštećuju.

Fažanci jesu naviknuti na zapadne vjetrove, oprezni su s ponentom i grbinom, ali ovako razorno orkansko nevrijeme nije im se dogodilo već 60 godina. Tome je doprinijelo i to što je nad uznemirenim morem stalno pojačavao hladni orkanski vjetar. Dobro da nije bilo vrijeme od plime, jer i ona sama nerijetko poplavi nisku fažansku rivu.

- Dobro da je bila oseka. Pajole su plivale do Piazze Grande, a što bi tek bilo da je bila visoka voda, rekla nam je načelnica Ada Damjanac. Piazza Grande je, naime, trg uvučen duboko u staru jezgru. Razornu moć prirode na svojoj su koži osjetili vlasnici i djelatnici restorana "Plavi", koji je uz caffe bar NP-a Brijuni najbliži obali. U taj restoran, prema priči ugostitelja Miljenka Okreše, voda je nagrnula nakon što su vjetar i valovi jedna vrata polomili, a druga iščupali iz štoka.

- Kolika je to sila bila kada je razbijen i prozor na drugom katu iznad nas? Upirali smo rukama u vrata koja su bila zaključana, odjednom me je bacilo, našao sam se u vodi na tlu restorana. Nakon toga voda je samo prolazila kroz restoran. Ma strašno! Pomagali su pulski vatrogasci i fažanski DVD-ovci, ali nismo mogli ništa. Imali smo problema s neverama, ali ovako nešto nikada, kaže Okreša. Odveo nas je i u pozadinske prostorije restorana uz kuhinju, gdje su podovi pokriveni debelim slojem mulja i morskog pijeska, a uređaji i mašine vjerojatno skroz uništene. Čišćenje ovdje djeluje kao nemoguća misija.

Dok su u srijedu predvečer jedni izvlačili barke, a drugi čistili obalu i radnje, valovi su još uvijek tukli u obalu, ali ne onakvom silinom. Za mještane ni u četvrtak ujutro nije bilo odmora.

- Još uvijek izvlače barke, ima ih potopljenih i polomljenih, na "Plavom" su razvaljena vrata, čak i prozor na drugom katu iste kuće. Komunalci i vatrogasci čiste, još će se vidjeti što treba učiniti. Srećom nije bilo veće štete na autima i objektima kao u Rovinju, ali pozvat ćemo ljude da popišu štetu pa ćemo znati kolika je. S obzirom da je lučica u ingerenciji Lučke uprave Pula i oni bi trebali vidjeti kakva je šteta na plovilima, rekla nam je načelnica Ada Damjanac dan nakon nevremena. More se povuklo, a šeka je pokazala i štetu na staroj kamenoj obali. No, kako saznajemo, nešto od toga je i starijeg datuma. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter