NHS Vladi i bankama: Dogovorite se vec jednom!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) uputili su otvoreno pismo predsjednici Vlade Jadranki Kosor, guverneru Hrvatske narodne banke (HNB) Željku Rohatinskom i predsjednicima uprava banaka u kojem traže da se u najkracem mogucem roku dogovore oko rješenja ili cijelog paketa rješenja ponajprije za kredite vezane uz švicarski franak, ali jednako i kredite vezane uz euro te kunske kredite.

Neshvatljivo je i neprihvatljivo do koje mjere se nije u stanju premostiti sve medusobne razlike, interese i osobnosti te dogovoriti i u najkracem mogucem roku primijeniti rješenje koje bi znacilo barem olakšanje za sve gradane koji imaju razne oblike i vrste kredita vezane uz švicarski franak, navodi se u otvorenom pismu NHS-a.

Smatraju da nikome (Vladi, HNB-u, bankama) ne može i ne smije biti svejedno kako se divljanje tecaja švicarskog franka odražava na rast rata kredita tih gradana. Istovremeno medijska izvješca pokazuju da banke i dalje bilježe rast dobiti, kažu u NHS-u.

Jasno je da taj rast ostvaruju od teško ozlijedenog i poleglog hrvatskog gospodarstva, gradana koji panicno u nemogucoj misiji traže sredstva za podmirenje rastucih rata kredita i istovremeno preživljavanje, ali i države kojoj su, uz visoku sigurnost i uz ne baš nisku kamatu, plasirale visoke iznose kredita, navodi se.

U NHS-u isticu da iz dana u dan raste nenaplativost ranije danih kredita vezanih uz razne valute uz istovremeno rastuci broj ovrha.

Pitaju se i kome ce banke, nakon što na blokiranim racunima gradana i gospodarstva ne bude sredstava za podmirenje njihovih rastucih obveza i dodu u posjed razlicite imovine, ponajprije nekretnina i automobila, tu imovinu prodavati da bi podmirivale svoja potraživanja, kad u ovakvim uvjetima ima sve manje onih koji kredite žele, usude se ili uopce mogu podizati.

Ne može i ne smije rizik kredita biti ponajprije rizik dužnika, a da vjerovnik, banka, cak i na pogubnoj situaciji dužnika dobro zaraduje, smatraju u NHS-u.

"U ovoj zemlji vec je odavno vrijeme za odlucan politicki potez vezan uz donošenje drukcije i po dužnike povoljnije zakonske regulative koja ce ih ucinkovitije štititi od pomahnitale pohlepe banaka. No do tada, za ovu situaciju treba hitno dogovoriti ili naci rješenja koja ce brzo i ucinkovito pomoci svim dužnicima, neovisno o vrsti kredita i valuti uz koju su krediti vezani", stoji u pismu.


Podijeli: Facebook Twiter