NHS traži smanjenje PDV-a na hranu

Ilustracija (Arhiva/A. TOŠIĆ)
Ilustracija (Arhiva/A. TOŠIĆ)

Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) zatražili su danas od Vlade smanjenje PDV-a na hranu, a svoj zahtjev obrazlažu očekivanim poskupljenjem hrane zbog posljedica suše.

Očekivana poskupljenja hrane na koju hrvatskim kućanstvima mjesečno ode između 30 i 40 posto mjesečnog troška izazvat će drastičan udar na kućne proračune, smatra NHS.

Podsjeća pritom da je pokrivenost minimalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 78 posto te da najveći dio troška košarice ima hrana, oko 40 posto.

Dodaju kako građani štede na održavanju kuća i stanova, obnovi kućanskih aparata, namještaja, odjeći i obući, higijenskim potrepštinama, a kako bi mogli barem donekle pokriti i porasle fiksne troškove energenata, režija i kredita, sve više štede na hrani premda ona predstavlja najveći dio mjesečnog troška.

Ističu da je i uz svu tu štednju i drastična odricanja sve veći broj građana u nemogućnosti podmirivati svoje redovne obveze pa zbog toga raste broj građana čija su primanja i imovina pod ovrhom.

Smatraju da je Vlada i sama proizvela udar na kućne proračune povećanjem PDV-a i poskupljenjem struje i plina te podsjećaju da su Hrvatska poljoprivredna komora i Nezavisni hrvatski sindikati još početkom svibnja ove godine zatražili hitno smanjenje PDV-a na hranu po uzoru na mnoge zemlje koje su to učinile.

"Sada zahtjev za snižavanjem PDV-a na hranu ponovno upućujemo. To nije pitanje smanjenja troškova nego preživljavanja", smatraju u Nezavisnim hrvatskim sindikatima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter