NHL: Početak nove sezone odgođen za 2 tjedna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka profesionalna hokejaška liga NHL odgodila je početak sezone 2012./13. za dva tjedna jer se ne nazire kraj spora oko novog kolektivnog ugovora između poslodavaca i igrača što je uzrokovalo lockout.

Ova odluka utječe na 82 utakmice koliko ih je planirano da se odigra od 11. listopada, i mogla bi dovesti od otkazivanja cijele sezone kao što je bilo sa sezonom 2004./05.

"Jako smo razočarani što moramo objaviti ovu vijest. Hokej zaslužuje bolje, navijači zaslužuju bolje i ljudi koji zarađuju od svoje veze s NHL-om zaslužuju bolje", izjavio je zamjenik glavnog povjerenika za NHL Bill Daly. "I dalje ostajemo predani tome da učinimo sve što je u našoj moći i da postignemo sporazum koji će biti pošten prema igračima, momčadima i našim navijačima".

Tako je otkazana utakmica između aktualnih prvaka Los Angeles Kingsa na domaćem terenu protiv New York Rangersa koja se trebala igrati 12. listopada. Blok utakmica i dalje može biti ponovno dogovoren i preraspoređen ako strane u sportu - poslodavci i igrači - postignu sporazum o kraju lock outa što mnogi stručnjaci smatraju nevjerojatnim.

Do lockouta je došlo jer je istekao prijašnji kolektivni ugovor, a igrači i vlasnici klubova se nisu mogli dogovoriti o podjeli ukupnih prihoda u visini od 3.3 milijarde dolara. NHL nudi igračima šestogodišnji ugovor u kojem je inicijalnih 49 posto u njihovu korist smanjeno na 47 posto. Igrači su prema starom kolektivnom ugovoru primali 57 posto od prihoda NHL-a i sada ne žele ići ispod 52 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter