Nezavisnih vijecnika najviše u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U usporedbi s europskim državama, nezavisne liste i kandidati na lokalnim izborima u Hrvatskoj prilicno su neuspješni. Pokazuje to istraživanje dr. Ivana Koprica sa zagrebackog Pravnog fakulteta predstavljeno na okruglom stolu u HAZU-u na temu izbora i referenduma.

Prema Kopricevoj analizi, što je manja jedinica lokalne samouprave, veca je šansa da ce nezavisna lista ili kandidat biti uspješni. Gotovo nepremostivi problemi nastaju vec na županijskoj razini gdje na lokalnim izborima 2009. godine nije bio uspješan niti jedan nezavisni kandidat.

Osim Kopriceva istraživanja, i ankete pokazuju da nezavisne liste imaju problema s uspješnošcu na višim razinama. Tako bi prema nedavno objavljenim rezultatima redovito mjesecnog istraživanja Cro-demoskop nezavisna lista Milana Bandica na parlamentarnim izborima osvojila samo 0,6 posto glasova, a Ladonja tek 0,3 posto.

Relativnu uspješnost nezavisne liste ostvaruju na opcinskoj razini. Na posljednjim lokalnim izborima osvojile su 596 vijecnickih mjesta, što je nešto više od 11 posto. U gradovima su osvojile 195 mjesta, odnosno nešto manje od devet posto, a u županijama samo 53 vijecnika, što je 6,12 posto. U europskim zemljama, primjerice Nizozemskoj i Sloveniji, nezavisne liste osvajaju u prosjeku više od 20 posto glasova, a u Poljskoj koju je Kopric istaknuo kao poseban primjer 59 posto glasova, dok je nezavisnih nacelnika cak 80 posto.

Nezavisne liste još su slabije pogleda li se koliko mjesta pojedinacno osvajaju u predstavnickim tijelima. Od 384 liste koje imaju predstavnike u opcinama, gradovima i županijama, njih cak 198 ima samo jednog izabranog predstavnika, a 83 po dva.

Nezavisne liste primarno su obalski fenomen u Hrvatskoj. U svih pet jadranskih županija predstavnici tih listi u znacajnijem su broju birani, a birani su i u velikom broju jedinica lokalne samouprave. Prednjaci Istra u kojoj je skoro svaki cetvrti vijecnik izabran na nezavisnoj listi, a u cak 87,8 posto jedinica lokalne samouprave prošao je barem jedan nezavisni vijecnik.

Sve jadranske županije imaju dvoznamenkasti broj nezavisnih vijecnika, dok u unutrašnjosti takav rezultat nezavisni ostvaruju samo u Gradu Zagrebu i Osjecko-baranjskoj županiji.Kao fenomen nezavisnog kandidata Kopric je naveo predsjednicku kandidaturu Milana Bandica, ali taj uspjeh treba ipak uzeti s rezervom buduci da je cijelu politicku karijeru Bandic gradio kroz stranku.


Podijeli: Facebook Twiter