Nezavisni vijećnici u borbi protiv kompostane

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Visoki upravni sud ukinuo je prošlog tjedna urbanistički plan uređenja zone Mala Huba 2, što znači da se ubuduće ne mogu izdavati dozvole za gospodarenje otpadom, ali ni za druge aktivnosti u zoni, istaknuo je nezavisni gradski vijećnik Damir Kajin na subotnjoj konferenciji za novinare.

- Firmi Adria Eta Igora Krote izdana je lokacijska i građevinska dozvola za izgradnju kompostane na temelju jednog po meni isforsiranog i nezakonito usvojenog urbanističkog plana, no neovisno o ovoj najnovijoj odluci, ona može za sada graditi. Međutim, u tijeku je razmatranje četiri žalbe jer su građevinska i lokacijska izdane za hale za koje nije obavljena studija utjecaja kompostane na okoliš, i vjerujem da će Građanska inicijativa uspjeti u tom sporu, istaknuo je Kajin.

Nezavisni gradski vijećnik rekao je da se može vrlo lako postaviti pitanje tko će platiti troškove Adria Eti jer ti sporovi pred sudovima traju godinu i pol, a trajat će sigurno još toliko. - Tko će snositi štetu - samo Grad Buzet koji je potpisao ugovor s investitorom koji teško može izvršiti ovaj posao i koji je u više navrata bio u Remetincu. Problem je Istarska županija koja je davno mogla ukinuti lokacijsku i građevinsku dozvolu da se Grad složio s prijedlozima Građanske inicijative. Temeljno obrazloženje resornog županijskog ureda bilo je da Građanska inicijativa nije stranka u postupku, a trebala je biti jer je građane trebalo nešto pitati, rekao je Kajin.

Ocijenio je također da je referendum kojeg je Grad sproveo bio maska iako je 75 posto od onih koji su se odazvali bilo protiv kompostane. Referendum je održan u jeku prvomajskih fešti, a lokacijska dozvola izdana je osam dana kasnije. Izlaznost, rekao je, doduše nije bila 50 posto plus 1, ali je bila oko 33 posto kao u Plominu, pa se ipak tumačilo da je referendum u Plominu uspio, a u Buzetu nije.

- Radovi u Maloj Hubi su zaustavljeni, pretpostavljam zbog nedostatka novaca i zbog DORH-a. Grad je rekao da je podnio prijedlog za pokretanje stečaja nad Adria Etom, no po našim saznanjima komunalna naknada je podmirena i investitor ima legalne papire. Građanska inicijativa i nezavisni gradski vijećnici i dalje će sve činiti da smeće ne dođe u srce Buzeta. Krivnja nije na referentima koji su sve radili po nalogu već na vlastodršcima Grada Buzeta i Istarske županije koji ne osjećaju bilo svoga naroda, zaključio je Kajin. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter