Nezavisni seljaci hrvatski žele u Europarlament

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezavisni seljaci hrvatski (NSH) najavili su danas izlazak na izbore za Europski parlament, pod sloganom "People must trust us", jer drže da u njemu trebaju biti predstavnici seljaka i jer se Europska unija velikim dijelom bavi poljoprivrednom tematikom. 

Predsjednik stranke Mato Mlinarić na konferenciji za novinare održanoj ispred Europskog doma u Zagrebu rekao je da u Hrvatskom saboru nema ni jednog predstavnika poljoprivrednika i nikoga tko zastupa prava i interese sela i seljaka. Ne kandidira li se ni jedna seljačka opcija i građani ne dobiju šansu da za nju glasuju i seljaci ne budu u Europskom parlamentu, to će biti tragedija, upozorio je Mlinarić. 

Ustvrdio je da EU daje veliku važnost selu i poljoprivredi, odnosno proizvodnji hrane, što nije praksa u Hrvatskoj. Imamo neke stranke koje su ušle na temelju seljačkih glasova u parlament, a zaboravile su na selo i seljake. Zato je nužno potrebno da svi građani u Hrvatskoj koji misle na svoju i budućnost svoje djece i na ono što jedu i kako žive neka glasuju za NSH i nećemo ih iznevjeriti, poručio je Mlinarić.

Napomenuo je da su kao udruga mogli sugerirati i upozoravati, ali da nisu mogli sudjelovati u vlasti i pri donošenju ključnih odluka za selo i poljoprivrednike, pa su registrirali političku stranku. "Mi smo prva seljačka opcija koja se kandidira za Europski parlament i imamo ogranke udruge po cijeloj Hrvatskoj i drugi smo po veličini u zemlji", istaknuo je Mlinarić.

Glavni tajnik NSH-a Damir Novotny najavio je da će ta stranka stvarno zastupati interese građana i neće biti ograničena članstvom u, primjerice Europskoj pučkoj stranci (EPP), nego želi da se čuje i njezin glas i sudjelovati u odlučivanju o europskom zakonodavstvu. 

Odgovarajući na novinarski upit u vezi seljačkog prosvjeda, Mlinarić je rekao da im je na sastanku s ministrima financija i poljoprivrede Slavkom Linićem i Tihomirom Jakovinom, obećano da će dobiti oko milijardu kuna između 11. i 13. ožujka u novcu i vaučerima.

Najavio je da će NSH podržati Zakon o poljoprivrednom zemljištu jer ga smatra dobrim, kao i izmjene i dopune kojima se obiteljskim gospodarstvima daje prioritet. Načinom legalizacije bespravno sagrađenih objekata u NSH nisu zadovoljni i smatraju da ga treba riješiti na drugi način, jer seljaci nemaju novca. 

Kandidatkinja na listi NSH-a za Europski parlament, kandidatkinja za načelnicu općine Nova Rača i poljoprivredna proizvođačica Dubravka Mavrin, inače rođena Zagrepčanka koja se preselila na selo i ima poljoprivredno gospodarstvo, smatra da treba pružiti priliku ljudima koji su na selu, jer, kako je rekla, i tamo postoji život i mogućnost razvoja proizvodnje i udruživanja. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter