Nezavisni podržali gradnju golf terena

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanje nije toliko loše kao što se pokušava prikazati. Šansa postoji, ali je treba iskoristiti. Neovisno što situacija nije dobra, Istra se ne predaje. Uvjeren sam da Istra ima velike šanse, da ce uspjeti. Neke su od misli župana Ivana Jakovcica izrecene na temu gospodarske krize na aktualnom satu Županijske skupštine.

Ispravio je pritom Vladu Ivetica (Nezavisna lista Plinija Cuccurina) koji je u svom pitanju o tome ide li Županija u dobrom smjeru po pitanju izlaska iz krize naveo da je Istra prva po nezaposlenosti, kazavši da ona ima najmanju stopu nezaposlenosti. Istaknuo je da je svjestan da takav podatak ne može utješiti nezaposlene, kao ni podatak koji je iznio o europskim regijama, gdje, prema njegovim tvrdnjama, u puno slucajeva vlada još veca nezaposlenost.

- Osobno sam spreman preuzeti dio odgovornosti zato što sam tražio konsenzus s ljudima koji su protiv svega, ponovio je svoj stav vezan uz projekt Brijuni rivijeru, koji po njemu može doprinijeti bržem izlasku iz krize.

Ivetic je istaknuo gradevinarstvo kao problematicnu gospodarsku granu koja je trenutno uzdrmana, na što mu je Jakovcic rekao da je gradevinarima svojedobno nudio klastersko ujedinjavanje, iz financijsku pomoc, no da je ta ponuda odbijena. Problem je, po njemu, što se "stvarala negativna klima oko apartmanizacije". Pozvao je, stoga, Nezavisne da podrže projekt Brijuni rivijeru i izgradnju golf igrališta, jer bi se time, smatra, produžila i turisticka sezona. Kazao je i da ce Županija koncem ožujka i pocetkom travnja izaci s "konceptom izlaska iz krize".

Da bi ga Nezavisni mogli podržati, barem u gradnji golfa, najavio je njihov vijecnik Tullio Fernetich, kazavši da jedva ceka da prica oko golfa krene, na što mu je Jakovcic posebno zahvalio.

- Ne treba nam ih više od 20 kao što predvida Prostorni plan i to bi trebalo mijenjati. Ali deset nam može znatno produžiti sezonu, ustvrdio je župan, a kasnije dodao da bi trebalo razmotriti i gradnju deset nogometnih igrališta za oživljavanje sportskog turizma.

Fernetich je predložio da gradovi i opcine u zimskim mjesecima oslobode privatne subjekte u turizmu od, primjerice, placanja terasa i/ili placanja odvoza smeca.

- Naša mjesta zimi izgledaju kao poslije rata, izlozi su oblijepljeni novinama, opisao je Fernetich stanje na terenu.

Župan smatra da bi rješenje moglo biti u diferenciranoj stopi PDV-a, jer im po njemu ne bi puno pomoglo smanjenje raznih davanja. Kazao je i da turizam ne spašavaju mali privatni subjekti, vec veliki, bez kojih nema brojki.

Turizam je bio inspirativan i za IDS-ovu vijecnicu Neviju Poropat koja je apelirala da župan izvrši pritisak da se novac iz Fonda za turizam, u koji ce se slijevati 60 posto sredstava prikupljenih od koncesija za turisticko zemljište, vraca u sredine odakle je i došao. S njom se donekle složio i Jakovcic, rekavši da ce i privatnici koji su platili korištenje zemljišta ocekivati da se veci dio sredstava vrati u istu sredinu. No, smatra da tim novcem ne bi trebalo financirati nove projekte, vec bi on trebao poslužiti iskljucivo za "pronalaženje novih motiva za dolazak gostiju".

Zašto je pulska bolnica uvrštena u trecu kategoriju, pitanje je koje su postavili Eda Klapcic (IDS) i Josip Anton Rupnik (Zelena stranka-Zelena alternativa). S tom se kategorizacijom Ministarstva zdravstva ne slaže župan, koji kaže da su u ocjenjivanju korišteni zastarjeli podaci iz 2009., te da nije uzeto u obzir da je u meduvremenu bolnica dobila deset novih specijalista. Kazao je i da su druge bolnice, slicne pulskoj, dobile višu kategoriju jer u njih dolaze pacijenti iz drugih županija, a da se pritom zanemarilo da ovdašnja zaprima turiste.

- No, necemo se složiti ni s drugom kategorijom. Imamo pravo na visoke zdravstvene standarde. Istri treba prvoklasna institucija. Vjerujem da ce ovaj naš mandat biti obilježen i pocetkom gradnje bolnice, a kad jednom pocne gradnja više nas ništa nece zaustaviti, kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter