Nezavisni osvojili mjesne odbore

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na jucer održanim izborima za 12 vijeca umaških mjesnih odbora najviše glasova su dobile nezavisne liste. No, odaziv gradana bio je loš - prosjecno 15,6 posto. Dakle, od ukupno 13.780 gradana s pravom glasa na biralištima se pojavilo njih 2.150.

Od ukupno 60 mjesta u vijecima, za koja se natjecalo 220 kandidata na 44 liste, nezavisnima je pripalo 33 mjesta, IDS je osvojio 16, SDP osam, dok je koalicija HNS-HSU dobila dva, a HDZ jednog vijecnika. Od ukupnog broja samo su deset mjesta dobile žene, i to sedam nezavisnih, dvije iz IDS-a te jedna s liste HNS-HSU.

U najvecem MO-u Centar-Moela najviše glasova dobila je Nezavisna lista Valdija Buršica, dok ce SDP imati jedno mjesto. Prag nisu prešli IDS i HDZ. U Komuneli je pobijedila Nezavisna lista Žana Krajcara, koja ce imati tri, dok ce IDS i SDP imati po jedno mjesto. U Mjesnom odboru Umag-Centar dva vijecnika imat ce lista HNS-HSU, a po jedno SDP, IDS i HDZ. U MO-u Umag-Punta trijumfirala je Nezavisna lista Florijana Brencica koja je dobila vecinu, dok ce IDS imati jednog vijecnika.

Po selima je stanje šaroliko. U Babicima-Lovrecici po dva mjesta osvojili su IDS i nezavisna lista Marijana Bencica, a jedno SDP. U Finidi su pak Nezavisna lista Kristijana Sirotica i SDP dobili po dva mjesta, a jedno IDS. U Materadi su po dva mjesta zauzeli IDS i SDP, dok ce jedno imati Nezavisna lista nositelja Alena Martincica. Najviše glasova u Murinama dobio je nezavisni Marino Josip Šimic, osvojivši dva mjesta kao i IDS, dok je Nezavisnoj listi Ljerke Rosic pripalo jedno mjesto. Izborni prag nije prešla lista nositeljice Asmire Ceric.

U Petroviji je s tri mjesta u vijecu pobijedila Nezavisna lista Nadija Krta, a IDS je osvojio dva. Po dva mjesta u Savudriji zauzeli su nezavisni Massimo Rabar i IDS, a Nezavisna lista Michelea Franzuttija imat ce jedno. Nezavisni Lino Rabak pobjednik je u Segetu s osvojena cetiri mjesta, dok ce jednog imati IDS. U Sv. Mariji na Krasu nezavisni Walter Ritoša ce zauzeti dva mjesta, kao i Nezavisna lista Borisa Blaževica, a jedno mjesto dobio je IDS.


Podijeli: Facebook Twiter