Nezavisni kulturnjaci "okupiraju" MMC Luku

Iz predstave 'Krijesnica' (V. BEGIĆ)
Iz predstave 'Krijesnica' (V. BEGIĆ)

Posljednjih nekoliko godina, zahvaljujući lokalnim politikama gradova o dodjeljivanju prostora za nezavisnu kulturu te osobnim naporima i inicijativama pojedinaca, u Istri je niknuo velik broj nezavisnih inicijativa. Nekima je žarište djelovanja usmjereno na suvremene umjetničke prakse - kustoske, izlagačke, galerijske - a pokrenuli su ih lokalni kulturni djelatnici, umjetnici i kustosi.

Kontinuitetom i kvalitetom svojeg javnog programskog djelovanja manifestiraju se kao korektiv postojeće scene i uspostavljaju se kao novi subjekti kulturnih politika. U težnji za postizanjem vidljivosti i zagovaranjem boljih uvjeta djelovanja, s ciljem poboljšanja razumijevanja, kontekstualizacije i podrške za suvremene umjetničke prakse, nekoliko se lokalnih inicijativa udružilo u forum "Prostori nezavisnih", neformalnu platformu u realizaciji skupne izložbe "Upute za uporabu".

Ta se izložba otvara sutra u 20 sati u MMC-u Luka, a cilj joj je istodobno potaknuti razgovore, predstavili svoj rad, programske koncepcije, umjetnike, pokrenuti dijalog i upoznati širu javnost sa situacijom na suvremenoj umjetničkoj sceni.

Projekt organiziraju Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost (Vodnjan), Galerija Poola (Pula), Galerija Makina (Pula), Studio Golo Brdo (Rovinjsko selo), a izlažu Nemanja Cvijanović, Igor Eškinja, Tina Gverović & Siniša Ilić, Vlado Martek, Bojan Mrđenović, Adrian Paci, Rajko Radovanović, Nebojša Šerić Shoba, Marko Tadić, Lara Ušić i Driant Zeneli, dok je kustosica Branka Benčić.

Cilj projekta je osnažiti djelovanje artikuliranjem pozicija, postizanjem vidljivosti, razmjenom znanja i iskustva, s fokusom na razvoj suvremene umjetnosti i širenje kruga njezine publike.

Izložba predstavlja metanarativ koji progovara upravo o društvenim i kulturnim institucijama, kontekstima i odnosima koje uspostavljaju. Predstavljajući društveni prostor u kojem se aktivno djeluje na značenjima, pričama, povijesti i funkcijama kulturnoga materijala, program će sagledati načine na koje institucije mogu osmisliti društvene odnose i institucionalne politike. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter