Nezavisni kandidat za gradonačelnika Orlić predstavio dio svog programa

Nije dovoljno samo se deklarirati kao Grad Prijatelj djece, smatraju Oliver Orlić i Ingrid Šandorov (Neven LAZAREVIĆ)
Nije dovoljno samo se deklarirati kao Grad Prijatelj djece, smatraju Oliver Orlić i Ingrid Šandorov (Neven LAZAREVIĆ)

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Oliver Orlić i kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Ingrid Šandorov predstavili su danas u Titovom parku dio svog predizbornog programa. Kako su istaknuli, ova lokacija nije slučajno odabrana budući da su govorili o postojećim problematikama vezanim uz djecu i mlade.

-Ovo je jedno od omiljenih okupljališta mladih u večernjim satima. Mislimo da mladima nedostaje drugih mjesta i sadržaja na kojima bi mogli provoditi svoje slobodno vrijeme i smatramo da je upravo Karolina primjereno mjesto na kojem bi, barem u zimskim mjesecima, mogli postaviti jedan šator u kojem bi se održavale zabave, koncerti, druženja, mogle bi se postaviti i neke igrice kojima bi se mogli zabaviti, pa da se s jedne javne površine ipak maknu u jedan adekvatan i uređen prostor. Moram priznati da nas je začudio tekst koji je prije neki dan izašao u medijima a u kojem se najavljuje da će Grad Pula zabraniti konzumiranje alkohola po parkovima. Ne znam što se želi postići time ako već postoji zakonska regulativa koja se toga tiče, samo se ona očito ne provodi, rekao je Orlić.

Dodao je da niti kladionice kojih ima posvuda ne poštuju aktualni zakon, kao ni trgovine u kojima je mladima vrlo lako doći do alkohola. Međutim, napomenuo je da nisu ni za kakve zabrane, već da se djeci i mladima omoguće u gradu drugi sadržaji koji bi ih okupirali i kojima bi kvalitetnije ispunili svoje vrijeme. Tu se osvrnuo i na već godinama zatvorenu i zapuštenu Piramidu za čije su ponovno otvaranje već postojale inicijative, čak i od strane samih mladih, no one su do sad bile neuspješne. Isto tako Orlić se osvrnuo i na pitanje vrtića rekavši da neće obećavati besplatne vrtiće, ali da će inicirati vraćanje cijene vrtića na onu koja je vrijedila do siječnja 2015. ili pak na najpovoljniju cijenu koja je postojala prije desetak godina kada su cijene bile znatno niže, kada je rezervacija mjesta u vrtiću u ljetnom periodu bila 150 kuna i kada se za drugo dijete u vrtiću dobivalo 50 posto popusta.

Ingrid Šandorov istaknula je da grad koji se deklarira kao prijatelj djece mora puno više raditi u segmentu ozbiljne prevencije patoloških pojava koje mlade brzinom munje odvlače u kriminalitet i ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki. Smatra da se često građanima, ali i stručnoj javnosti, servira da se poduzimaju konkretne i učinkovite mjere u području odgoja u školama i drugim

institucijama koje se bave djecom i mladima, a koje često poduzimaju (ne)stručne gradske službe. No, iza riječi "briga, programi, prevencija" najčešće se krije samo površno grebanje ili informiranje o realnim problemima.

-Škola je, uz obitelj, najprirodnije okruženje djeci. Mislim da bi sve škole, barem one koje nemaju popodnevne smjene, i osnovne i srednje, trebale biti otvorene za djecu i u popodnevnim satima nudeći im razne sadržaje koje bi plaćao grad, od sportskih aktivnosti kojima se mnoga djeca ne mogu baviti zbog financijske situacije roditelja, preko pomoći u nastavi i dodatnih radionica za nadarene učenike, do psiholoških savjetovališta i drugih aktivnosti. To nisu nikakvi veliki novci, sve je to izvedivo uz malo dobre volje, a tada bismo zaista mogli govoriti o prevenciji. Osim toga, takvim bi se aktivnostima djeca ujedno zbrinula dok njihovi roditelji rade, a i maknula bi se od interneta i mobitela na kojima provode jako puno vremena, istaknula je Šandorov.

Druga vrlo bitna stvar na kojoj bi se trebalo poraditi, smatra Šandorov, je prevencija ovisnosti o drogama koja se sada dosta šturo i tek dvaput godišnje provodi u školama. Naime, danas je to toliko veliki problem da mnogi toga nisu niti svjesni, a pogotovo mladi kojima je u tren oka u našem gradu dostupna bilo koja vrsta droge, pa i one najnovije koje su čisti otrovi sa brzim i strašnim posljedicama. Možda bi se, zaključila je Šandorov, mnoge stvari koje se na tjednoj bazi događaju oko poznatih pulskih punktova okupljanja mladih, a koje se uglavnom zataškavaju, mogle donekle spriječiti kada bi se ta edukacija provodila i među roditeljima, i među djecom i mladima barem jednom mjesečno. (P. SOFTIĆ)

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter