Nezaslužene kazne za generale

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Marijan Mužinic, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Istarske županije: S obzirom na broj godina koje su dobili Gotovina i Markac, cudi me da je Cermak potpuno osloboden krivnje. Pratio sam sudenje i niti na kraj pameti nije mi bio ovakav rasplet, premda nisam vjerovao da ce biti skroz oslobodeni. Oni se nisu niti smjeli naci na optuženickoj klupi, a najveca sramota je što su osudeni, kako se to u presudi navodi, za zlocinacki pothvat. Vojska je nakon "Oluje" oslobodila prostor, što joj je bila i zadaca, nakon cega je trebala nastupiti civilna vlast i duboko vjerujem da nisu krivi. Presuda, koju nitko nije ocekivao, nece baciti mrlju na Oluju, ali niti na Domovinski rat. Da je bilo snažnijeg lobiranja s hrvatske strane, odnosno na razini Vlade, kao što je to cinila srpska strana, siguran sam da se ovo moglo izbjeci.

Damir Kajin, saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a
: Generali Gotovina i Markac nisu zaslužili takve kazne. Oni koji su nakon "Oluje" zapalili 22 tisuce stambenih i gospodarskih objekata i pljackali, a da ne govorim o likvidacijama, zaslužuju najdrasticnije kazne. "Oluja" je bila legitimna. Nije tu bilo etnickog cišcenja jer je stanovništvo otišlo ranije, što je i haaški sudac konstatirao. Mogu posvjedociti izjavu veleposlanika Galbraitha da je hrvatska vojska ušla u prostor koji je bio ispražnjen. Kazne koje su dobili generali su drakonske i nezaslužene. I jedan i drugi su podnijeli kazne za politiku Franje Tudmana i Gojka Šuška koji su mogli sprijeciti palež, ali to nisu ucinili zbog cilja da Hrvati žive u etnicki cistoj Hrvatskoj. Sabor je zasjedao i kada su "zvoncici" padali po Zagrebu 1995., dok je na dan izricanja presude radio 20 minuta (Kajina smo zatekli u Buzetu zbog rocišta u slucaju "Kiršic" koje je odgodeno, op.a.). To je nezabilježeno u povijesti parlamenta. To svjedoci da neke koji vode ovu državu s pravom pece savjest zbog žrtvovanih generala.

Dr. Furio Radin, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine
: Treba zadržati mir i dostojanstvo. Siguran sam da ce u konacnoj presudi biti puno više pravde.

Silvano Hrelja, predsjednik HSU-a: U presudama se više govori o politici pokojnih predsjednika Tudmana i ministra Gojka Šuška, nego o osudenim generalima. Zadovoljan sam presudom za generala Cermaka, dok su kazne generalima Markacu i Gotovini previsoke. No, treba sacuvati hladnu glavu, jer ono što se danas dogodilo nije konacno. Mislim da treba biti cvrst. Ima krimena svih hrvatskih vlasti koje su se pokušavale dodvoravati Haagu. Bilo je krivih poteza i pogrešnih prosudbi.

Dino Kozlevac, saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Istre: Smatram da teze iz presude, posebno ona o zlocinackom pothvatu, ne stoje. To je neprihvatljivo. Na temelju informacija koje smo dobivali iz medija o radu Haaškog suda bio sam uvjeren da ce presude biti oslobadajuce. Ovo su prvostupanjske nepravomocne presude i vjerujem da ce one konacne, iz iskustva suda u donošenju pravomocnih presuda, biti oslobadajuce za generale.

Marino Roce, predsjednik županijske organizacije HDZ-a Istre: Nisam pravnik, ali po meni se Haaški sud više bavio politikom nego pravom. Sada su ovim presudama potvrdena moja razmišljanja da su to politicke presude. Ne vidim tu pravdu. (S. B., D. G., D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter