Nezaposlenost u Istri pala za 21 posto

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Turistička sezona učinila je svoje - većina stalnih sezonaca već radi punom parom, a oni zadnji nezaposleni prebiru po poslovima koji su im preostali.

"Radit ću cijelo ljeto, počela sam prije 15 dana. Iako imam diplomu u džepu ove ću godine konobariti i sigurno nisam jedina koja će na ovaj način plaćati račune", rekla nam je jučer jedna, silom prilika - sezonka.

Njezinu sudbinu dijele mnogi friško zaposleni koji su spas sa Zavoda u zadnji čas našli u raznoraznim ugostiteljskim objektima i hotelsko-turističkim naseljima ili pak prodavaonicama sezonskog karaktera.

Jer, kako statistički podaci vele, krajem svibnja u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Pula nezaposlenost je na području naše županije smanjena za gotovo 21 posto ili 1.815 nezaposlenih osoba manje.

Odnosno, na Zavodu je krajem svibnja bilo prijavljeno 6.846 nezaposlenih osoba, a u mjesecu prije toga evidentirana je bila 8.661 nezaposlena osoba. Nezaposlenost je pala u svim istarskim područnim uredima - najviše, za 40 posto, u Rovinju te u Poreču za gotovo 37 posto. U Labinu je nezaposlenost pala za 23, u Umagu za 17,6, u Puli i Pazinu za 17,1 i u Buzetu za 13 posto. Odličan je podatak da je i u odnosu na svibanj 2013., kada je u evidenciji nezaposlenih bilo prijavljeno 7.657 osoba, registrirana nezaposlenost manja za 10,6 posto odnosno za 811 osoba manje.

Tijekom svibnja ove godine s evidencije pulskog Zavoda zaposleno je 1.511 osoba - njih 29 na neodređeno vrijeme, a 1.482 na određeno vrijeme. Od tog je broja 88 osoba zaposleno prvi put, dakle nisu imale prethodno radno iskustvo. Što se tiče obrazovne strukture zaposleno je 34,7 posto onih sa završenom srednjom školom u trajanju od tri godine, potom 32,1 posto osoba sa završenom četverogodišnjom srednjom školom i gimnazijom, dok tek 13,5 posto zaposlenih s evidencije ima visokoškolsko obrazovanje.

Najviše zaposlenih tijekom proteklog mjeseca i dalje bilježe djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (594 zaposlene osobe) i trgovina (241 zaposlena osoba). Prerađivačka industrija zaposlila je 181 osobu, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 131osobu, građevinarstvo 54, a segment umjetnosti, zabava i rekreacija još 48 osoba.

Inače, u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine s evidencije nezaposlenih pulskog zavoda za zapošljavanje zaposleno je ukupno 6.737 osoba što je za 6,9 posto (432) osobe više nego u istom razdoblju lani. (B.PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter