Nezaposlenost u EU 10,6, u Hrvatskoj 18,3 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposlenost Europske unije u rujnu je iznosila 10,6 posto što je skok u odnosu na godinu dana ranije kad je zabilježeno 9,8 posto osoba bez posla, objavio je Eurostat, statistički ured EU-a.

Usporedbe radi u SAD-u je nezaposlenih bilo 7,8 posto, a u Japanu 4,2 posto. Prema podacima Državnoga zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je stopa registrirane nezaposlenosti za rujan pak iznosila 18,3 posto, gotovo dvostruko od prosjeka EU-a i samo su dvije članice EU-a gore od Hrvatske - Španjolska i Grčka.

Prema podacima Eurostata najviše je nezaposlenih u Španjolskoj (25,8 posto) koja je prvi put pretekla Grčku u kojoj je 25,1 posto nezaposlenih. Međutim, ovaj se posljednji postotak mora uzeti s rezervom jer za ovu državu koju tresu nemiri i prosvjedi, posljednji dostupni podaci su od srpnja.

Eurostat procenjuje da je 25,7 milijuna muškaraca i žena u EU bilo nezaposleno te da je samo u rujnu burza postala "bogatija" za 169.000 osoba. Kad se usporede podaci s rujnom 2011. godine nezaposlenih je u godinu dana više za 2,1 milijun više, gotovo za pola Hrvatske! Najnižu stopu nezaposlenih imaju u Austriji (4,4 posto), Luxembourgu (5,2 posto), Njemačkoj i Nizozemskoj, obje 5,4 posto.

Čak je 5,5 millijuna nezaposlesnih osoba mlađih do 25 godina starosti, što je uukupnom udjelu 22,8 posto. U Hrvatskoj je pak udio mlađih od 25 godina u ukupnoj nezaposlenosti 19,6 posto. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter