Nezaposlenost povećava rizik od srčanog udara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nezaposlenost u pedesetim i ranim šezdesetim godinama života povećava rizik od srčanog udara u sličnom omjeru kao i pušenje, objavili su američki znanstvenici.

U istraživanju kojim je bilo obuhvaćeno 13 tisuća ljudi u SAD-u ustanovljeno je da je rizik od srčanog udara porastao za 27 posto u prvoj godini nakon gubitka zaposlenja. Postotak rizika dodatno je rastao ako je pojedinac izgubio radno mjesto više puta, objavljeno je u časopisu Archives of Internal Medicine.

Stručnjaci sa sveučilišta Duke smatraju da za to treba kriviti stres, a do ovih rezultata su došli nakon što su isključili uobičajene faktore rizika za srčani udar poput pušenja, visokog tlaka i dijabetesa.

- Mislimo da stres koji se javlja zbog gubitka posla stoji iza ovoga. I, vjerojatno, gubitak posla ima veći učinak po zdravlje nego stresan posao, kazala je znanstvenica Linda George s Dukea te dodala da su potrebna dodatna istraživanja da bi se preciznije odredila povezanost rasta rizika od srčanog udara i gubitka posla. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter