Nezaposlenost pala za 6,4 posto u odnosu na lani

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Koncem srpnja u evidenciji nezaposlenih bilo je registrirano 296.094 osoba, a u odnosu na lipanj broj nezaposlenih smanjen je za 2,9 posto ili 8.831 osobu. Na godišnjoj razini, pak, broj nezaposlenih smanjen je za 20.152 osobe ili 6,4 posto, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ).

Iz evidencije nezaposlenih ukupno je tijekom srpnja izašlo 35.824 osoba što je za 6,6 posto više nego u srpnju prošle godine. Istovremeno je u evidenciju novoprijavljeno ukupno 26.993 osoba što je za 14,9 posto manje nego u istom mjesecu prošle godine. Od ukupnog broja osoba koje su tijekom srpnja napustile nezaposlenost posao je našla 20.841 osoba ili 92,9 posto i to temeljem zasnivanja radnog odnosa, dok je 1.477 osoba ili 7,1 posto evidenciju napustilo na temelju drugih poslovnih aktivnosti, poput stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, registriranja trgovačkog društva ili obrta, uvgovora o djelu, zapošljavanja prema posebnim propisima.

Evidentirano zapošljavanje na temelju radnog odnosa najčešće se realiziralo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, trgovini na veliko i malo, prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima te građevinarstvu.

Zbog nepridržavanja zakonskih odredbi, odjave s evidencije ili izlaska iz radne snage u srpnju je iz evidencije nezaposlenih izašlo 14.983 osoba. Na sezonskim poslovima tijekom tog mjeseca zaposleno je 5.247 osoba, što je za 18 posto manje nego u srpnju proše godine. No, u ukupnom zapošljavanju iz evidencije burze temeljem radnog odnosa sezonski radnici u srpnju su zauzimali udio od 27,1 posto.

Najbrojnija grupacija novoprijavljenih nezaposlenih osoba i dalje su radnici koji su na burzu stigli izravno iz radnog odnosa. Od 26.993 novoprijavljene osobe u srpnju njih je 14.445 ili 53,5 posto pristiglo iz radnog odnosa, 922 osobe iz drugih poslovnih aktivnosti, iz redovitog školovanja pristiglo je 27,3 posto novoprijavljenih ili 7.367 osoba, a iz neaktivnsoti njih 4.259 ili 15,8 posto.

S obzirom na djelatnost prethodnog zaposlenja, u otpuštanju prednjače prerađivačka industrija, trgovina na veliko i malo, građevinarstvo, djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te obrazovanje. (G. GALIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter