Nezaposlenost pala na pretkrizne brojke od 2,06 posto

Prosinačko primanje buzetskog gradonačelnika (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Prosinačko primanje buzetskog gradonačelnika (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Za gospodarstvenike, kulturne i sportske djelatnike, predstavnike političkih stranaka, mjesnih odbora, udruga, crkve, državnih tijela te vijećnike, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić održao je tradicionalno blagdansko primanje u prostoru Destilerije Aura u Narodnom domu, kojem je bio nazočan i istarski župan Valter Flego.

Analizirajući godinu na izmaku, Žulić je istaknuo da u Gradu Buzetu mogu imati razloga za zadovoljstvo bez obzira na određene gubitke financijskih sredstava zbog promjena Zakona o brdsko-planinskom području.

Stotinu potpora poduzetnicima

- Uspjeli smo realizirati dosta investicija financiranih iz različitih izvora sredstava te smo za kapitalne i najvažnije investicije na svaku gradsku kunu dodali još sedam izvana. Ukupno je realizirano oko 70 milijuna kuna različitih investicija od kojih je najvažnija rekonstrukcija državne ceste od Buzeta do Požana, istaknuo je Žulić.

Gradonačelnik je naglasio kako mu je drago da je nezaposlenost u Buzetu ove godine vraćena na pretkrizne brojke od 2,06 posto te je na tome zahvalio gospodarstvenicima, poduzetnicima, obrtnicima i svima koji su tome doprinjeli. - Grad Buzet je jednim malim djelom također uspio tome pripomoći s obzirom smo ove godine isplatili rekordan broj različitih poticaja gospodarstvu. Sa preko 100 kapitalnih potpora poduzetnicima nabavljena je oprema u vrijednosti od preko tri milijuna kuna. Nastojat ćemo to nastaviti i iduće godine s obzirom je gospodarstvo pokretač svega, društvenog, kulturnog i sportskog života, istaknuo je Žulić.

S posebnim zadovoljstvom Žulić je istaknuo da je Buzet ove godine dobio nekoliko značajnih međunarodnih priznanja, u turističkom segmentu ušao je među finaliste za nagradu Europska destinacija izvrsnosti EDEN na temu lokalna gastronomija i turizam. Drugu godinu za redom svrstan je među gradove koji imaju najtransparentnije proračunske dokumente u Hrvatskoj, a dobio je i titulu Europskog grada sporta za 2016. godinu.

Iduće godina manje para

- Na žalost i iduće godine imat ćemo određena smanjena financijskih sredstava zbog novih zakonskih odredba, ali nadam se da ćemo ponovo uspjeti realizirati projekte kroz različite druge izvore sredstava. Jedan od njih su i europski fondovi gdje smo do sada imali mnogo uspjeha. Putem novog projekta "InCITY" kojemu je cilj uspostava učinkovitog dijaloga između predstavnika lokalne vlasti i poduzetnika, želja je još više poboljšati komunikaciju gospodarstva s javnim sektorom, da gospodarstvo još više uključimo u kreiranje gradskih poticaja i potpora koje su mu potrebne ne samo da lakše živi već i da napreduje, istaknuo je Žulić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter