Nezaposlenost gotovo 20 posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stopa registrirane nezaposlenosti u Hrvatskoj za sijecanj ove godine iznosila je 19,8 posto, što je za 1,1 postotni bod više u odnosu na stopu od 18,7 posto za prosinac, pokazuju prvi podaci koje je u utorak objavio Državni zavod za statistiku.

Krajem sijecnja ove godine u evidenciji Hrvatskoga zavoda za zapošljavanje registrirana je 334.351 nezaposlena osoba. U odnosu na mjesec prije, broj nezaposlenih povecao se u sijecnju za 6 posto ili 18.913 osoba.

Na godišnjoj razini pak, u usporedbi sa sijecnjem 2011. godine, broj nezaposlenih u ovogodišnjem je sijecnju neznatno manji, za 0,01 posto ili za 27 osoba.

Prosjecno hrvatsko kucanstvo raspolagalo je u 2011. godini s oko 6.610 kuna mjesecno, a gotovo tri cetvrtine kucanstava isticu da su im raspoloživi prihodi nedostatni, pokazuju rezultati ankete o kretanjima prihoda i rashoda u kucanstvima u Hrvatskoj u prošloj godini, koju je provela agencija GfK Hrvatske tijekom prošlogodišnjeg prosinca.

Da su im ostvareni prihodi niži od potrebnih, drži oko 72 posto kucanstava iz te ankete. Svoje prihode vecima od potrebnih procjenjuje oko osam posto kucanstava, a približno 17 posto smatra da ima tocno koliko im treba.

Prihodi su najviši u Zagrebu oko 7.690 kuna, te Istri, Primorju i Gorskom kotaru oko 7.155 kuna, a najmanji u Slavoniji 5.528 kuna.

S druge strane, prema subjektivnoj procjeni ispitanih, potrebni prihodi za zadovoljenje osnovnih troškova/potreba obitelji trebali bi iznositi u prosjeku mjesecno oko 8.824 kune, ili, na primjer, za cetveroclanu obitelj to iznosi oko 11.242 kune mjesecno.

Razlika izmedu potrebnih i ostvarenih prihoda iznosi u prosjeku oko 2.214 kuna, pa bi potrebni prihodi u prosjeku trebali biti veci za oko 33 posto od ostvarenih, kažu u GfK-u.

Usporedbom ostvarenih i potrebnih prihoda kod kucanstava koja nemaju dovoljno raspoloživih sredstava, GfK dolazi do podatka da bi u prosjeku njihova potrebna primanja trebala biti cak 64 posto veca od sada ostvarenih.

Prema rezultatima ankete, najviša pojedinacna stavka u kucnom budžetu odnosi se na hranu i pice na što se troši oko 29 posto sredstava. Dodaju li se tome troškovi stanovanja, proizlazi da 48 posto svojih prihoda kucanstva troše na zadovoljenje samo osnovnih egzistencijalnih potreba.

Zanimljivo je još istaknuti, dodaju, da oko petine kucanstava mjesecno odvaja nešto na štednju (u banci ili kod kuce) i oni su u lanjskoj recesijskoj godini izdvajali malo više za tu namjenu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter